Tips voor meer focus bij computer werkzaamheden

4 minuten leestijd

Het lijkt heel erg onschuldig, dat je tijdens het werken ondertussen ook bezig bent met het beantwoorden van de mail en ook antwoord geeft op de vragen in de familie app. Het zal er alleen voor zorgen dat je veel minder werk afkrijgt binnen een kortere periode. Alle prikkels hebben je te pakken, en die prikkels genaamd social media zullen je niet gemakkelijk los laten. Belangrijk dus om ze van te voren niet de kans te geven. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat valt reuzen mee. Lees in deze blog er meer over!

Verminder de prikkels

Prikkels, de grote – en terechte – boosdoener in dit artikel. Begin daarom vooraf met het opruimen van je bureau. Een opgeruimde frisse en schone werkplek zorgt ervoor dat je meer rust hebt waardoor je een betere focus zult vinden. Doe ditzelfde ook met het bureaublad op je laptop. Organiseer alles netjes in mappen.

Ook is het prettig om alles op ‘niet storen modus’ te zetten. Denk hierbij aan je telefoon, laptop, tablet, smartwatch en/of desktop. Ondanks dat je er niet op aan het werken bent, zal een melding toch direct je aandacht pakken. Hierdoor kost het al gauw vijf minuten totdat je terug bent in de concentratie modus.

Voor sommige mensen werkt omgevingsgeluid ontzettend concentrerend. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de zee, of de regen tegen de ramen. Om ervoor te zorgen dat niemand anders er last van heeft kun je het beste een noise cancelling koptelefoon opzetten. Hiermee zul je niks anders dan het gekozen geluid horen!

Gedachten op pauze

Niet alleen je telefoon kan afleidend werken, ook je eigen hersenen nemen je wel eens te grazen. Ben je bijvoorbeeld heel veel aan het nadenken over wat je na het werk gaat doen, noteer het dan even. Hierdoor zul je het niet vergeten en kun je er op een nader tijdstip op terug komen bij jezelf. Een soort takenlijst heb je dan! Maak elke maandag ochtend bijvoorbeeld een weekplanning, hierdoor weet je precies wat er die week op staat waardoor je niet al om 16.00 uur hoeft af te dwalen richting 21.00 uur. Het staat namelijk al vast wat je gaat doen.

Maak duidelijke doelen

Geef jezelf élke ochtend een concreet doel. Wat wil je gaan behalen, hoe wil je dat behalen en wat heb je daar voor nodig? Op het moment dat het allemaal duidelijk is kun je er direct aan gaan beginnen. Mocht je dat doel behaald hebben zal dit ook zeer motiverend werken. En het geeft een duidelijke planning. Je bent namelijk alleen bezig met dat ene doel. Hiervoor kun je ook een soort van deadline stellen, ter verduidelijking ervan.

Mediteren voor focus

Ook je brein heeft wel eens rust nodig. De boog kan nou eenmaal niet altijd gespannen zijn. Ga daarom na een lange periode van volledige concentratie ook eventjes iets anders doen. Denk bijvoorbeeld aan een minuut of vijf mediteren. Je kunt eenvoudig online leren mediteren, mocht je dat nog nooit gedaan hebben. Hierdoor zul je in een volledige ontspanning komen waarna je fris en fruitig verder kunt aan de concrete doelen die je hebt.

Nieuwste over Blog