/

Tips als je gaat werken met nierbekkenontsteking

7 minuten leestijd
Tips als je gaat werken met nierbekkenontsteking

Last Updated on: 1st juli 2024, 11:47 am

Een nierbekkenontsteking is een vervelende aangelegenheid. Zowel vrouwen als mannen kunnen deze infectie oplopen. Je wordt dan plotseling getroffen door hoge koorts, pijn in de zij of rug gepaard met moeilijkheden tijdens het urineren. Als de ontsteking niet behandeld wordt, dan kan het leiden tot een ernstige ziekte. De behandeling is met antibiotica. Meestal kun je met een antibioticum kuur na een paar dagen wel weer werken met een nierbekkenontsteking. De kuur moet echter altijd worden afgemaakt. Onlangs werd een onderzoek gepubliceerd dat een korte kuur goed helpt tegen nierbekkenontsteking. Ook zijn er mensen die leiden aan een chronische nierbekkenontsteking. Hierbij treden de symptomen minder op de voorgrond, zo krijg je bijvoorbeeld geen koorts. Je moet dan werken terwijl je chronische pijn hebt.

Hoe weet je of je een nierbekkenontsteking hebt?

Let op de volgende symptomen:

  • Brandend gevoel bij het plassen
  • Aanhoudende, stekende pijn in het gebied van de onderbuik
  • Constante aandrang om te plassen
  • Druppelsgewijs urineverlies
  • Mogelijk zichtbaar bloed in de urine

Als je een van deze symptomen ervaart, moet je onmiddellijk een arts bezoeken. De arts zal een eenvoudige urinestriptest uitvoeren, die zal aangeven of er een urineweginfectie aanwezig is. Daarnaast kan ook een urinecultuur worden verkregen.

Oorzaken van urineweginfecties

90% wordt veroorzaakt door de E.coli-bacterie. Er zijn veel redenen waarom E. coli-bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen in de blaas en kunnen leiden tot een urineweginfectie:

  • Als E. coli-bacteriën in de blaas terechtkomen en je een verzwakt immuunsysteem hebt, zal een infectie het gevolg zijn.
  • Zitten op koude grond kan ook een urineweginfectie veroorzaken. De kou zorgt voor een slechtere doorbloeding, ook van de slijmvliezen, waardoor deze kwetsbaar worden. Daarom is het ook belangrijk om na het zwemmen altijd je bikini of zwembroek om te kleden.
  • Onjuiste of overmatige hygiëne in de intieme zone kan de pH-waarde verstoren en het binnendringen van ziekteverwekkers vergemakkelijken. Vermijd daarom geparfumeerde zeep en te frequente intieme hygiëne. Bovendien kunnen E. coli-bacteriën zich verplaatsen bij het vegen van het anale naar het genitale gebied.
  • Te weinig vocht leidt tot minder plassen. De urethra wordt dus minder vaak gespoeld, waardoor bacteriën meer tijd krijgen om zich te verspreiden.
  • Voorzichtigheid is ook geboden tijdens geslachtsgemeenschap. Tijdens geslachtsgemeenschap kunnen darmbacteriën gemakkelijk de urethra bereiken. Vrouwen moeten daarom hun blaas onmiddellijk na geslachtsgemeenschap legen om bacteriën uit de urethra te spoelen.

Werken met nierbekkenontsteking

Omgaan met pijnfluctuaties op het werk en je zorgen maken hierover kunnen belemmeringen zijn om te werken. Wijzigingen in de fysieke werkomgeving is cruciaal voor pijnbestrijding. Overweeg een ergonomische beoordeling aan te vragen via jouw verzekeraar of werkplek.

Zit-sta-bureaus kunnen de bewegingsvrijheid vergroten, de druk op bepaalde gewrichten wegnemen. Het maakt het mogelijk om gedurende de werkdag van houding te veranderen. Voor personen die aan een bureau werken, kunnen ergonomische toetsenborden, rugkussens en aanpassingen aan de instellingen van het computerscherm helpen.

Accommodaties op de werkplek

Werkplekaanpassingen kunnen wijzigingen in uren en taken omvatten. Als je gedurende een bepaalde periode niet kunt werken vanwege ziekte/blessure, moet je geleidelijk aan het werk gaan. In het begin slechts een paar uur per week werken. Daarna begin je langzaam met toenemende werkuren en dagen gedurende een periode van 8-10 weken.

Andere aanpassingen aan uren kunnen zijn: thuiswerken, verkorte uren en vrije tijd voor essentiële zorgafspraken.

Het kan nuttig zijn om regelmatig rustpauzes/strekpauzes in te plannen voor lichaamsbeweging, ontspanning en mindfulness.

Gedragsinterventies

Aanpassingen aan de werkeisen, jouw werkplek en uren kunnen het welzijn op de werkplek bevorderen. Maar er zijn ook een aantal gedragsstrategieën die effectief zijn. Zoek ondersteuning om rekoefeningen te leren die het beste zijn voor jouw pijn. Plan gedurende de werkdag een rekoefening in.

Zorg ervoor dat medicijnen en zelfzorgartikelen voor pijn beschikbaar zijn als dat deel uitmaakt van jouw zorgplan. Eet regelmatig, zorg voor beweging, doe aan ontspanning en stressmanagement, drink water en slaap goed. Bereid van tevoren de strategieën voor die ondersteunend zijn voor jouw welzijn op de werkplek.

Dwing jezelf niet om alles op een dag te doen. Waarom? Dit leidt tot wat we een boom-bust-activiteitspatroon noemen. Dit betekent dat als je jezelf de ene dag te hard pusht, je uitputting en meer pijn kunt ervaren. Om dit patroon te vermijden, onderzoek je samen met jouw zorgverlener strategieën voor een gezond ritme.

Cognitieve Interventies

Gebruik technieken zoals meditatie, mindfulness en ademhaling om door de pijn heen te werken. Zoek steun bij counselors en gebruik cognitieve gedragstechnieken en pas deze toe op de werkplek. Gebruik afleiding wanneer de pijn intenser wordt. Doe een woordzoeker, luister naar muziek, praat met een collega of ga even naar buiten.

Neem deel aan positieve zelfpraat, zoals jezelf eraan herinneren dat dingen erger kunnen zijn. En dat je er doorheen kunt komen.

Leer pijn effectief te communiceren

Je hebt recht op jouw vertrouwelijke gezondheidsinformatie. Je hoeft jouw gezondheidstoestand aan niemand bekend te maken. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan verschillende niveaus van openbaarmaking op de werkplek. Chronische pijn is om een aantal redenen een uitdaging. Met name kan het voor anderen moeilijk zijn om te begrijpen en zich in te leven. Omdat het vaak een onzichtbare ziekte is. Experimenteer met verschillende vormen van openbaarmaking om te zien welke het beste past bij jouw behoeften en jouw werkomgeving.

Openbaarmaking aan jouw werkgever kan de werkgever in staat stellen redelijkere aanpassingen aan jouw werkeisen te maken. Collega’s hebben wellicht een beter idee hoe ze je kunnen ondersteunen als ze zich bewust zijn van jouw pijn. Overweeg jouw werkcultuur, jouw werkdoelen en jouw relatie met jouw werkgever voordat je een beslissing neemt over openbaarmaking.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog