Startup succesvol neerzetten? Vergroot je succes met de Lean Startup Methode

2 minuten leestijd

Een succesvolle miljoenen business door het opzetten van een eigen startup. Het zijn succesverhalen die ook jij waarschijnlijk steeds meer om je heen hoort. Denk aan PicNic, Swapfiets en Bloomon. “Veelal zijn het ambitieuze jongeren met een hip idee die in korte tijd een miljoenenbedrijf neerzetten”, aldus Bas Kooijman, partner bij Lean adviesbureau Bureau Tromp. Heb jij je ook laten inspireren en motiveren door dit soort succesverhalen, dan kan de Lean Startup Methode jou middels vijf principes helpen naar een duurzame en succesvolle business.

Welke vijf Lean Startup principes zijn er?

  1. Ondernemers zijn overal
  2. Bouwen – Meten – Leren
  3. Gevalideerd leren
  4. Innovatie boekhouding
  5. Ondernemerschap is management

Kooijman: “Het voordeel van het werken volgens de Lean Startup methode is dat een product of dienst maakt waar de klant echt op zit te wachten. Doordat je niet dagen- of zelfs wekenlang bezig bent met het uitwerken van een plan op papier, maar het uitproberen en testen, verbeter je continu. Op deze manier verlies je minder tijd en maak je minder kosten.”

Verspillingen elimineren en vooruit denken

Lean draait om het elimineren van verspillingen. Eric Ries, entrepeneur en schrijver van ‘the lean startup’, zag dat de managementmethode veelal de oorzaak is van het mislukken van een startup of productinnovatie. Een startup of productinnovatie is namelijk onderhevig aan veel onzekerheid. De Lean Startup methode is gebaseerd op verschillende visies over management, productontwikkeling, klantontwikkeling en Lean- en Agile development. Blijf dus nooit stilstaan, maar denk vooruit!

Lean adviesbureau Bureau Tromp mocht in de afgelopen 11 jaar ruim 20.000 mensen opleiden & certificeren in Lean en Lean Six Sigma. Circa 5.500 mensen zijn door hen gecoacht in Lean Six Sigma verbetertrajecten en in totaal zijn er zo’n 200 verbeterprojecten uitgevoerd binnen allerlei bedrijven. Bureau Tromp heeft, samen met de inmiddels respectievelijk in 2016 en 2019 opgerichte zusterbedrijven Agile Scrum Group, De Zelforganisatiefabriek en RPA Experts, 40 mensen in dienst.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips