Redenen waarom je je hypotheek zou kunnen verhogen

3 minuten leestijd
crop businessman giving contract to woman to sign
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Last Updated on: 29th december 2022, 03:45 pm

Wanneer je een hypotheek aangaat, dan ga je doorgaans voor een bedrag dat je comfortabel kunt afbetalen. In de jaren daarna kan je situatie echter veranderen. Je verdient misschien meer geld, je gaat samenwonen of je koopt een andere woning. Allemaal redenen waarom je overweegt je hypotheek te verhogen. Maar hoe weet je of verhogen echt een goed idee is? Hier zijn 3 redenen.

Overwaarde op je huis

Je huis is in de afgelopen jaren waarschijnlijk in waarde gestegen. Hoeveel precies, hangt van verschillende factoren af, zoals de stijging van de huizenprijzen in jouw regio en de staat van je huis. Als je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheek, dan heb je overwaarde. Deze kun je gebruiken om je hypotheek te verhogen. Wil je je huis verbeteren of uitbreiden, dan heb je waarschijnlijk extra geld nodig. Misschien wil je een nieuwe badkamer of een uitbouw maken. Je kunt ervoor kiezen om geld te lenen, maar je kunt ook gebruikmaken van de overwaarde hypotheek. Je kunt dan het bedrag dat je daarvoor nodig hebt in één keer lenen. Zo hoef je geen aparte lening aan te gaan en betaal je minder rente.

Verbeter je financiële situatie

Als je je huidige hypotheek verhoogt, dan kun je je financiële situatie verbeteren. Het extra geld dat je dan maandelijks beschikbaar hebt, kun je gebruiken om achterstanden weg te werken of om je spaarsaldo aan te vullen. Dit is natuurlijk alleen een optie als je niet meer geld uit gaat geven dan je binnenkrijgt. Als je een goed budget hebt opgesteld, dan weet je precies wat je maandelijks kunt uitgeven. Het is dan eenvoudiger om je uitgaven aan te passen en geld te besparen.

Verlaag je maandlasten

Als je je hypotheek verhoogt, dan kun je je maandlasten verlagen. Dit komt doordat je dezelfde looptijd kunt hanteren, maar dan met een lagere rente. De rente voor een hypotheek is namelijk gekoppeld aan de looptijd. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de rente. Als je je hypotheek verhoogt en de looptijd gelijk houdt, betaal je dus minder rente. Zo bespaar je maandelijks geld. Wil je kijken wat voor jouw persoonlijke situatie het handigste is, maak dan een afspraak met Van Bruggen Adviesgroep. Zij kunnen samen met jou door alles heenlopen en je adviseren waar nodig. Het eerste oriënterende gesprek is altijd gratis! 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog