Online boekhouden volgen? Neem deze tips maar mee!

4 minuten leestijd

Online je boekhouding doen, is ongelooflijk makkelijk. Allereerst is het voor jou als ondernemer heel belangrijk dat je je boekhouding goed bijhoudt. Je wil niet dat facturen verkeerd verstuurd worden of dat er fouten gemaakt worden. Dat is dan ook de reden dat veel ondernemers kiezen voor online boekhouden. Wil je hiermee starten? Lees dan even verder! In deze blog geven we jou tips voor online boekhouden. 

Een online boekhouding betekent dat je alles online verwerkt. Hierdoor krijg je ook alle cijfers goed te zien. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel er per maand binnen is gekomen. Of hoe hoog je omzet is. Je kunt alles goed verwerken, waardoor je geen last hebt van open eindjes. Er zijn veel verschillende manieren om dit op te pakken, denk bijvoorbeeld aan een online boekhoudprogramma mkb. Dit is dan speciaal ontwikkeld voor midden en kleine bedrijven. 

Tip #1: houd je boekhouding direct bij

Een groot voordeel van online boekhouden is dat je alles direct kunt bijhouden. Heb je een zakelijke betaling gedaan met je pinpas? Verwerk dan direct het bonnetje in het systeem door er een foto van te maken. Je kan het bonnetje dan weggooien en het voordeel is dat je alles direct online hebt verwerkt. Het is dan niet alleen heel overzichtelijk, het zorgt aan het einde van de maand ook voor een snellere verwerking van de boekhouding. Win-winsituatie dus! 

Tip #2: zorg voor de juiste koppelingen 

Een ander groot voordeel is dat je bepaalde koppelingen kunt maken tussen bijvoorbeeld jouw bank en het online boekhoudprogramma. Hierdoor worden bepaalde betalingen al direct gekoppeld aan een factuur bijvoorbeeld. Maar je kan ook een koppeling maken met de Kamer van Koophandel. Zodat je de gegevens van een nieuwe klant makkelijk uit het register van het de KVK kunt halen. Wat ook weer tijd scheelt! 

Tip #3: houd je complete boekhouding online

Ga je voor online? Ga dan ook volledig voor online. Want als bijvoorbeeld je computer crasht dan heb je jouw complete boekhouding nog. En ben je bang dat je die schoenendoos vol bonnetjes kwijtraakt? Zet alles online. Door volledig online te gaan, heb je altijd direct een back-up van je boekhouding. 

Tip #4: leer alles over jou boekhoudprogramma

Er zijn dus verschillende boekhoudprogramma’s die je kunt uitzoeken. Het belangrijkste is dat je het boekhoudprogramma van jouw keuze ook goed leert gebruiken. Vaak worden er gratis masterclasses gehouden of kun je een korte training volgen. Op die manier zorg je ervoor dat je alles uit het programma haalt dat erin zit. En dat je geen belangrijke onderdelen mist. 

Tip #5: wees zeker van je zaak

Ook met een online boekhoudprogramma is het belangrijk dat je netjes en secuur werkt. Als je zeker bent van je zaak, kun je vaak makkelijk vanuit je boekhoudsysteem je belastingaangifte doen. Ben je minder zeker van je zaak? Kies er dan voor om het nog te controleren door een boekhouder. Een voordeel is wel dat een boekhouder baadt heeft bij een boekhouding uit een online boekhoudprogramma. Want hoe beter jij het aanlevert, hoe sneller de boekhouder klaar is met de controle! 

Nieuwste over Topondernemers