Ondernemen vanuit je persoonlijkheid

4 minuten leestijd
two women in front of dry erase board
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Als ondernemer heb je een unieke persoonlijkheid en soms wil je dat deze terugkomt in je bedrijf. Door jouw persoonlijkheid te integreren in het bedrijf, bied je klanten een andere ervaring en onderscheid je je van de concurrentie.

Maar hoe doe je dat dan precies? In deze blog zullen we ingaan op manieren waarop jij je bedrijf meer eigen maakt. In een wereld die zich steeds meer tot het internet richt, is de vraag om persoonlijk contact alleen maar groter geworden.

Persoonlijke merkidentiteit

Een manier om jouw persoonlijkheid terug te brengen in jouw bedrijf is door het creëren van een persoonlijke merkidentiteit. Dit betekent dat je jouw persoonlijkheid en stijl laat terugkomen in de branding, marketing en communicatie van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld door het gebruik van jouw favoriete kleuren, lettertypes en beeldmateriaal die bij jou passen en die een connectie creëren met jouw klanten. Een eigen font is natuurlijk helemaal mooi. Zo hoop je het ‘die herken ik uit duizenden’ te bewerkstelligen.

Durf te delen

Je kan ervoor kiezen je verhaal te delen met andere ondernemers. Je verkrijgt wellicht feedback van andere ondernemers. Hierdoor kun je ontdekken welke aspecten van jouw persoonlijkheid je nog beter kunt integreren in jouw bedrijf. Een manier om anderen op te zoeken is bij een business club. Samen is vaak beter dan alleen. In een wereld waar je van alle kanten zó veel krijgt toegeworpen, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Sta open tot gesprek. Je persoonlijkheid staat onder de loep van andere persoonlijkheden. Wat voor jou goed voelt, hoeft niet voor een ander goed te voelen. De dunne lijn van dit gevoel, is daarom iets om mee te nemen.

Gepersonaliseerde dienst

Het aanbieden van gepersonaliseerde diensten en producten, verhoogd betrokkenheid bij de klant. Dit kan door het aanbieden van maatwerkoplossingen. Laat zien dat je gespecialiseerd bent in hetgeen dat je doet. Oplossingen waar klanten bij andere bedrijven worden weggestuurd, neem jij wél aan. De persoonlijke service en een luisterend oor wordt gewaardeerd. Als kers op de taart kan je je richten op het personaliseren van jouw producten bij de klant. Ongezien reclame maken, noem je dat. Je bouwt in ieder geval een band op met jouw klanten en daarmee creëer je een loyaal klantenbestand.

Netwerk uitbreiden

Hoe meer je van een ander weet, hoe beter je dit ook op je eigen bedrijf kan toe passen. Want als je klanten wil werven met problemen die niet bij anderen worden geholpen, dan moet je wel weten waar het dan over gaat. Ga naar netwerkclub Zwolle of naar een andere centrale plek. Je kan ook ervaringen vragen aan je eigen klanten zelf. Neem dus het voortouw in eigen handen. Maar bovenal: wees eerlijk. Ondernemers in dezelfde branche hebben dezelfde uitdagingen en obstakels in hun bedrijfsvoering. Met meer kennis kun je jouw bedrijf sneller en succesvoller laten groeien.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je negatief gebruik maakt van kennis die je overal opdoet. Want ook reputatie is iets dat veel zegt over de persoonlijkheid van de ondernemer zelf.

Nieuwste over Topondernemers