Last Updated on: 1st juli 2024, 11:46 am
COVID-19 is inmiddels alweer een tijdje geleden. Maar hoe zit het met andere veelvoorkomende ziekten? Mag je werken met een luchtweginfectie? Infecties van de bovenste luchtwegen komen ongelooflijk veel voor bij zowel volwassenen als kinderen.
Er zijn maar weinig mensen die begrijpen hoe lang deze aandoeningen besmettelijk zijn. En dat ze überhaupt besmettelijk zijn. Laten we eens nader kijken naar de besmettelijke perioden voor infecties van de bovenste luchtwegen. Om de mensen om je heen veilig en gezond te houden. Wanneer je besmettelijk bent mag je bij voorkeur alleen thuis werken.
Er zijn twee soorten luchtweginfecties: infecties van de bovenste luchtwegen en infecties van de onderste luchtwegen.
Infecties van de bovenste luchtwegen zijn vaak mild en het immuunsysteem kan deze meestal alleen aan. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger.
COVID-19 wordt beschouwd als een infectie van de onderste luchtwegen. Over het algemeen bestaan er geen vastgestelde regels over wanneer je mag werken met een luchtweginfectie en wanneer niet. We leggen je hieronder uit welke luchtweginfecties er zijn en welke het meest besmettelijk zijn (lees; ga beter niet werken).
Virale infectie
Congestie, hoesten, keelpijn, vermoeidheid. Je voelt je ellendig en gaat naar de dokter. Je komt erachter dat het een virale infectie van de bovenste luchtwegen is. Vervolgens word je naar huis gestuurd om voor jezelf te zorgen.
Veel mensen zijn teleurgesteld als ze dit nieuws van hun arts krijgen. Ze hoopten op zijn minst een recept voor een antibioticum te krijgen, zodat ze zich meteen beter konden gaan voelen. Het probleem is dat antibiotica alleen bacteriële infecties behandelen, geen virale infecties.
Symptomen
Virale infectie van de bovenste luchtwegen (URI) is de meest voorkomende infectie bij de mens. Ook bekend als verkoudheid. Symptomen zijn onder meer verstopte neus, tranende ogen, krassende keel, loopneus en hoesten. Meestal niet gepaard met, pijn in het lichaam of ernstige vermoeidheid, wat vaker voorkomen bij griep of COVID.
Behandeling
Met de juiste rust en zelfzorg beginnen de meeste mensen zich na 7-10 dagen beter te voelen. Waarbij de eerste 2-3 dagen de meest besmettelijke periode zijn. Symptomen kunnen tot twee weken aanhouden totdat ze volledig zijn verdwenen.
Bovenste luchtweginfectie
Een bovenste luchtweginfectie is een besmettelijke infectie van de bronchiën, het strottenhoofd, de keelholte, de keel en de neus. Bovenste luchtweginfecties kunnen worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Er zijn meerdere soorten infecties van de bovenste luchtwegen, waaronder:
De gewone verkoudheid
Het wordt niet voor niets ‘gewoon’ genoemd: verkoudheid is verreweg de meest voorkomende infectie van de bovenste luchtwegen. De meeste volwassenen worden elk jaar twee of drie keer verkouden, en kinderen vaker. Verkoudheid is meestal een paar dagen besmettelijk voordat de symptomen zich ontwikkelen. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen twee weken. Het risico van verspreiding van de verkoudheid naar anderen is tijdens de eerste twee of drie dagen van symptomen.
Sinus infectie
Een bijholteontsteking (sinusitis) kan worden veroorzaakt door een virus of bacterie. Virale sinusinfecties vormen de meeste gevallen. Ze kunnen een paar dagen voordat de symptomen beginnen tot een week daarna overdraagbaar zijn. Sinusinfecties veroorzaakt door bacteriën worden niet als besmettelijk beschouwd. Een belangrijk teken van een bacteriële sinusinfectie zijn symptomen die langer dan 10 dagen aanhouden.
Onderste luchtweginfectie
Over het algemeen zijn er twee soorten infecties van de onderste luchtwegen: viraal en/of bacterieel. Beide worden verkregen wanneer druppeltjes in de lucht die ziekteverwekkers bevatten in het ademhalingssysteem worden ingeademd. Zoals wanneer iemand die ziek is voor je neus niest of wanneer er contact is met een besmet oppervlak. Alleen door bacteriën veroorzaakte infecties van de onderste luchtwegen hebben antibiotica nodig om beter te worden. Door virussen geïnduceerde infecties van de onderste luchtwegen genezen over het algemeen vanzelf beter met voldoende rust en hydratatie.
Laryngitis
Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd of het strottenhoofd. Het kan zich ontwikkelen als gevolg van een virus, bacterie of schimmel. Virale laryngitis is meestal besmettelijk wanneer koorts aanwezig is. Laryngitis veroorzaakt door bacteriën of schimmels is besmettelijker dan virale laryngitis. Het wordt echter minder gemakkelijk verspreid dan de meeste andere infecties van de bovenste luchtwegen.
Bronchitis
Acute bronchitis is een infectie van de bronchiën die lucht naar de longen transporteren. De besmettelijke periode kan variëren, maar duurt doorgaans net zo lang als de symptomen. Chronische bronchitis, een vorm van chronische obstructieve longziekte (COPD), is waarschijnlijk niet besmettelijk.
Influenza
De griep (influenza) is meer een systemische ziekte dan een infectie van de bovenste luchtwegen. Ook al kunnen de symptomen lijken op een verkoudheid. Het is meestal besmettelijk gedurende drie tot zeven dagen nadat de symptomen beginnen. Kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen enkele dagen langer besmettelijk zijn.
Stop de verspreiding van ziektekiemen, werk thuis als het kan.
De beste manier om verspreiding van een luchtweginfectie naar anderen te voorkomen, is natuurlijk door gewoon thuis te blijven. Je kunt altijd thuis werken met een luchtweginfectie. Als je jouw huis moet verlaten, volg dan deze eenvoudige tips:
- Houd er rekening mee hoe dicht je bij anderen bent – probeer minstens 1,80 meter afstand te houden
- Draag een masker.
- Bedek je neus en mond als je niest of hoest en was daarna grondig je handen
- Gebruik bij het wassen van uw handen zeep en scrub zachtjes gedurende 20 seconden
Bezoek een arts als de symptomen binnen 10 dagen tot 2 weken nog steeds niet zijn verdwenen. En ook als je koorts hebt.
Lees verder: