Lening afsluiten: hier moet je opletten

4 minuten leestijd

Als jij erover nadenkt om een lening af te sluiten dan heb je ergens een financieel gat. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van je woning, een nieuwe keuken uitzoeken of de auto is toe aan vervanging. Wat de reden ook is, een lening afsluiten is niet zomaar iets. En daarom vertellen we jou in deze blog graag waar je op moet letten.

Een lening is een bedrag geld dat je leent van de bank bijvoorbeeld. Uiteraard leent een bank of een kredietschiet je niet zomaar een x-bedrag. In ruil voor het bedrag dat jij leent betaal je rente. Leen je bijvoorbeeld 100 euro dan kan het onderaan de streep 135 euro worden, omdat je nog extra geld over het bedrag betaalt. Juist die rente zorgt ervoor dat je het bedrag snel terug wilt betalen. Want de kosten voor een lening kunnen op deze manier toch wel flink oplopen. 

Wil jij dus een lening afsluiten? Besef je dan dat je hier altijd rente over betaalt. De hoogte van de rente is afhankelijk van de tijd dat je over het terugbetalen doet en de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. Hoe langer je over het terugbetalen doet, hoe hoger de rente wordt. Snel aflossen zorgt ervoor dat het bedrag juist laag blijft.  

Waar kun je nog meer opletten? 

We zeiden het net al eventjes kort, maar er zijn 3 dingen belangrijk als jij een lening gaat afsluiten. Allereerst is het zo dat je het beste voor zo’n kort mogelijke looptijd gaat.  Hoe korter de looptijd hoe eerder je van de lening af bent. Dat brengt ons ook bij het tweede punt. Want wat is de hoogte van de rente en zijn er nog meer kosten? Sommige kredietverstrekkers rekenen bijvoorbeeld ook administratiekosten. Dat brengt ons ook weer direct bij het derde en laatste punt: want hoeveel moet je straks per maand betalen. Reken niet alleen uit wat de lening zal zijn per maand, maar denk aan de totale kosten. Deze totale kosten moet je dan straks kunnen terugbetalen in de maand. 

Het is dan ook heel belangrijk dat je nooit meer leent dan je nodig hebt. Geld lenen kost geld, en dingen kopen van geleend geld is dus altijd duurder door de rente die er bovenop komt. Naast dat je niet meer geld moet lenen dan je nodig hebt, moet je dus kunnen voldoen aan de maandelijkse verplichting van het terugbetalen. En dat is combinatie met de looptijd. Deze drie onderdelen kunnen ervoor zorgen dat jij veilig en bewust geld leent. 

Risico’s van geld lenen 

Want ja, er zitten altijd risico’s aan het lenen van geld. Wat kunnen die risico’s zijn? Allereerst het risico dat je er onvoorziene omstandigheden zullen zijn waardoor je niet aan de betaalverplichting kunt doen. Overlijden, werkeloosheid of arbeidsongeschikt raken. Dit kun je beperken door een verzekering af te sluiten of door nooit te veel geld te lenen en altijd rekening te houden met je maandelijkse lasten. 

Nieuwste over Topondernemers