Geld lenen voor jouw bedrijf | Dit zijn de mogelijkheden

4 minuten leestijd

Last Updated on: 3rd maart 2022, 07:23 am

Wil jij geld lenen voor je bedrijf? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Zo kan je bij de overheid terecht, maar kan je ook particulier of via een bank lenen. Wij zetten de mogelijkheden op een rij. 

Geld lenen kost geld. Dit staat overal vermeldt, en is in veel gevallen waar, maar er zijn ook mogelijkheden om te kosten flink te drukken. Natuurlijk moet je dan wel weten waar je geld kan lenen en hoe je deze kosten slim en handig een beetje kan beperken. Wij schrijven in deze blog over drie verschillende mogelijkheden tot het lenen van geld. Zo kan je geld lenen bij een bank, particulier of zelfs via het UWV. Geld lenen voor jouw bedrijfkan superhandig zijn vooral wanneer jij net gestart bent. 

Geld lenen bij een bank 

De meest gangbare manier om geld te lenen is om het te lenen via een bank. Je kan denken aan een zakelijk lening van Floryn. Dit zijn leningen waarbij vaak een klein belastingvoordeel zit omdat het gaat om zakelijk gebruik. Dit in vergelijking met een lening omdat je gewoon een nieuwe auto wil of graag een mooi tuinhuis wil verbouwen. Rente bedragen bij de bank kunnen verschillen afhankelijk van de de looptijd en de hoogte van het bedrag. Wij adviseren dus nog steeds om zo veel mogelijk van je eigen geld te gebruiken voordat je gaat lenen. 

Geld lenen bij een particulier 

Het kan zijn dat je om bepaalde redenen geen geld voor je bedrijf kan lenen bij een bank. Wanneer dit niet kan zijn er nog veel andere mogelijkheden om een financiering rond te krijgen. Zo kan je via een particulier geld lenen. Dit kan op verschillende manieren werken:

  • Geld lenen van vrienden of familie of bekenden. Dit is een vorm van particulier lenen. Vaak is hiervoor de belasting lager vooral wanneer het een lening is voor een kortere periode. Ook zullen vrienden een lagere rente vragen en zo kunnen dit soort leningen makkelijk zijn en handig. Natuurlijk kan het ook zijn dat je in een geschil komt, zorg daarom altijd dat dit goed wordt vastgelegd. 
  • Crowdfunding is een andere manier om geld te lenen via een particulier. In veel gevallen ken je de geldschieters helemaal niet, maar kan er dus wat moois tegenover staan. Zo bied je bijvoorbeeld een aantrekkelijke rente of werk je met weggevers van producten die je wil gaan ontwerpen. Tegenwoordig zijn deze platforms steeds populairder geworden voor investeerders. 

Geld lenen bij het UWV 

Je kan ook geld lenen bij het UWV. Je doet in dit geval een krediet aanvraag. Je krijgt hiervoor bijvoorbeeld kosten wanneer jij klantencontacten wil opbouwen. Denk aan reizen door het land om klanten te bereiken. Hierdoor zijn bepaalde voorwaarden opgesteld. Je kan ook kiezen voor een starterskrediet dit is wanneer een commerciële bank je niets kan lenen voor de start van je bedrijf. Hiervoor gelden wel regels zoals dat je nog geen bedrijf mag hebben en je moet een helder ondernemersplan hebben. 

De nadelen van een krediet bij het UWV zijn dat je nog geen bedrijf mag hebben, maar ook dat je bij het voorbereidingskrediet pas een declaratie kan indienen nadat je de kosten hebt gemaakt. Meer hierover weten? Lees dit artikel.

Nieuwste over Ondernemerstips