/

Is de inbraakpreventie van je bedrijfspand in orde?

4 minuten leestijd

Een inbraak bij je bedrijf wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Zeker bedrijven die zijn gevestigd op afgelegen bedrijfsterreinen zijn populair bij inbrekers. De politie surveilleert er vaak extra in de nacht, maar zij kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je pand goed is beschermd tegen ongewenst bezoek.

Goede sloten houden inbrekers buiten de deur

Zorg dat op alle deuren goede sloten zitten. Een goed slot is bij voorkeur een slot met kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is een methode die inbrekers graag toepassen om een cilinderslot snel te forceren. Bij deze speciale sloten is dat niet mogelijk. Wil je nog meer zekerheid dan kies je voor een slot met meerpuntsluiting. Deze sloten hebben niet één maar twee of drie pennen die in de sponning gaan. Je hoeft daarvoor slechts één keer de sleutel om te draaien. Inbrekers houden niet van sloten die veel tijd kosten om open te maken. Dit vergroot immers de kans om op heterdaad te worden betrapt. Een ervaren inbreker herkent een goed slot en slaat jouw pand om die reden hopelijk over.

Camerabewaking en alarm

Steeds meer bedrijven kiezen voor camerabewaking en een alarmsysteem. Hiermee kunnen inbrekers worden vastgelegd en hopelijk geïdentificeerd als het toch is gelukt om binnen te komen. Als je een alarm hebt dan kun je kiezen voor een alarm met sirene of een stil alarm. Een stil alarm belt met de meldkamer van een beveiligingsbedrijf als het wordt geactiveerd. Zij gaan dan direct ter plaatse om te controleren of er inderdaad sprake is van een inbraak. De politie kan dan direct worden gealarmeerd. Voor aansluiting bij een alarmcentrale betaal je een maandelijks of jaarlijks abonnement. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een sluitronde. Een beveiliger sluit dan je bedrijf af en loopt voorafgaand een controleronde door het pand en over het terrein.

Wat als er toch is ingebroken?

Het is verstandig om een verzekering af te sluiten voor een bedrijfspand. Verzeker het pand tegen brand-, storm- en waterschade en ook tegen inbraak. De verzekering heeft ook betrekking op de inboedel. Soms krijg je korting op de premie als je kunt aantonen dat je gebruik maakt van de diensten van een erkend beveiligingsbedrijf en dat het pand is uitgerust met een alarm en camera’s. Dit maakt de kans op een geslaagde inbraak immers kleiner en daarmee het risico voor de verzekeraar.

Camera’s en privacy

Let op dat je de aanwezigheid van camera’s moet melden. Dit kan met een bordje bij de ingang van je bedrijf of het terrein. De gegevens mogen ook niet ‘eeuwig’ worden bewaard. Meestal worden ze eens per week of per twee weken gewist c.q. overschreven. Als er een incident heeft plaatsgevonden is het dus zaak om dit direct bij de politie te melden en eventuele camerabeelden veilig te stellen. Deze kunnen dan hopelijk worden gebruikt om de daders te vinden en te vervolgen.

Nieuwste over Blog