Hoe open je een zakelijke rekening?

4 minuten leestijd

Wanneer je een besloten vennootschap (bv) opricht, ben je verplicht om een zakelijke rekening te openen. Ga je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag of richt je een vennootschap onder firma (vof) op? Dan is dit niet het geval. Toch ontkom je er als zzp’er of vof vaak niet aan om een zakelijke rekening te openen. In de algemene voorwaarden van veel banken staat namelijk dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Doe je dit toch? Dan loop je vroeg of laat waarschijnlijk tegen de lamp. Reden genoeg om een zakelijke rekening te openen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In de onderstaande tekst vertellen wij jou hoe dit in zijn werk gaat.

Maandelijks bedrag of betalen per transactie?
Omdat bedrijven er vandaag de dag in allerlei soorten en maten zijn, kun je uit verschillende soorten zakelijke rekeningen kiezen. Hierdoor is er voor nagenoeg ieder bedrijf wel een geschikte zakelijke rekening te openen. Voordat je de keuze maakt, bepaal je eerst hoe jouw bedrijfsrekening eruit moet zien. Bij sommige banken kun je een pakket kiezen. Voor zo’n pakket betaal je een vast bedrag per maand, waardoor je weet waar je aan toe bent. Deze pakketten zijn er in verschillende vormen. Hoe uitgebreider het pakket dat je kiest, hoe hoger de maandelijkse kosten uitvallen.

Wie denkt dat iedere zakelijke bank met pakketten voor een zakelijke rekening werkt, heeft het mis. Er zijn namelijk ook partijen waarbij je geen pakket hoeft te kiezen. Je betaalt in dat geval een bedrag per transactie. Dit kan vooral interessant zijn als je maandelijks niet bijzonder veel transacties doet. De kosten voor jouw zakelijke rekening kunnen dan immers lager uitvallen dan wanneer je voor een pakket kiest. Besef je wel dat je ook (aanzienlijk) meer geld kwijt kunt zijn. Boek je vrijwel dagelijks geld over van jouw zakelijke rekening? Dan is het misschien beter om een pakket af te sluiten. Je hoeft in dat geval niet bang te zijn voor torenhoge kosten.

Vergelijk banken met elkaar
Heb je inmiddels bepaald wat in jouw situatie de beste zakelijke rekening is? Dan wordt het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een bank waar je een bedrijfsrekening kunt openen. Sommige ondernemers openen zo’n rekening bij de bank waarbij zij ook een privérekening hebben lopen. Niet gek, want je bent er dan immers al bekend mee en weet wat je kunt verwachten. Toch is dit niet altijd de beste optie. Zo betaal je hier mogelijk onnodig veel voor een bedrijfsrekening. Vergelijk aanbieders van zakelijke rekeningen daarom altijd eerst met elkaar voordat je een keuze maakt. Doe dit bij voorkeur via een vergelijkingssite. Met behulp van zo’n site slaag je er binnen de kortste keren in om de beste zakelijke rekening te vinden.

Dien een aanvraag in
Als je de beste zakelijke rekening gevonden hebt, wordt het de hoogste tijd om een aanvraag in te dienen. Bij de meeste zakelijke banken hoef je hier de deur niet meer voor uit. Je vraagt een zakelijke rekening namelijk aan via de website. Dit kost je doorgaans maar een paar minuten van jouw tijd. Je wordt allereerst gevraagd naar de bedrijfsgegevens en je moet een aantal vragen beantwoorden over het doel en gebruik van de rekening. Als je dit gedaan hebt, werpt de bank een blik op jouw aanvraag. Zien zij geen problemen? Dan wordt jouw zakelijke rekening vrijwel direct geopend, waardoor je er binnen de kortste keren gebruik van kunt maken.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips