/

Hoe omgaan met collega die je niet mag?

7 minuten leestijd
Hoe omgaan met collega die je niet mag

Last Updated on: 12th juni 2024, 10:56 am

Als je een leuke baan hebt gevonden, dan is dit natuurlijk ontzettend fijn. Het kan wel zijn dat er één collega tussen zit waar je echt niet mee overweg kan. Hierdoor wat je hele werkplezier verpest worden. Dit is erg vervelend, maar hoe moet je omgaan met een collega die je niet mag?

Gelukkig heb ik hier enkele tips voor je op een rijtje gezet. Op die manier kun je straks wat beter omgaan met de situaties, zodat je voorkomt dat het uit de hand loopt. Je wilt namelijk niet je baan kwijtraken door een collega. 

Een leuk weetje over een goede omgang met je collega’s. Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat mensen die een goede sterke sociale relatie met hun collega’s hebben het gelukkist zijn! Ze leven zelfs langer en zijn gezonder.

Leer iemand kennen voordat je oordeelt

Als eerste is het eens goed om iemand eerst te leren kennen voordat je gaat oordelen. Die ene collega kan namelijk veel aardiger zijn dan dat jezelf weet. Probeer eens met elkaar te praten. Zoek naar de raakvlakken die jullie hebben. Zo werken jullie al samen, dus je hebt toch iets gemeen. 

Het is goed om elkaar eerst oppervlakkig te leren kennen. Als er dan een klik is, kunnen jullie wat dieper ingaan op de stof. Zijn jullie toch niet zo goed samen? Dan kun je altijd nog wat afstand creëren als jij je daar beter bij voelt. Zo voorkom je dat je weer irritaties ontwikkelt. 

Hoe omgaan met collega die je niet mag, stop met roddelen

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je altijd nog samen moet werken. Zorg ervoor dat je het roddelen een keer achterwege laat. Natuurlijk zit het bij veel mensen in hun aard om het te hebben over een bepaalde situatie, maar het is niet goed om andere collega’s hier in mee te trekken. 

Hoe omgaan met een collega die je niet mag? Stop met roddelen en probeer ervoor te zorgen dat je collega’s ook stoppen met roddelen. Anders ben je constant bezig met alle roddels die overal en nergens vandaan komen. Dit moet je juist zien te voorkomen. Zo zorg je er namelijk voor dat de sfeer verpest wordt. 

Focus op jezelf

Een andere zeer belangrijke tip is om jezelf focussen. Geloof me, het klinkt makkelijker dan dat het is. Als jij je al irriteert aan die ene collega, dan kan het best wel zijn dat je het heel lastig vindt om met jezelf bezig te zijn. 

Toch is het goed om op jezelf te leren focussen en vooral bezig te zijn met je eigen werk. Als je dit een tijdje doet, merk je als snel dat het allemaal wel meevalt. Valt het toch niet mee? Dan kun je altijd nog andere stappen ondernemen. 

Wist je dat 63% van de werkende mensen een goede relatie met collega’s het belangrijkste vinden voor een fijne werkplek? Dit bleek uit recent onderzoek door een adviesbureau.

Sluit je af van je omgeving 

Een andere zeer goede optie voor jezelf focus is het afsluiten van je zelf voor de omgeving. Het is goed om je bezig te houden met je eigen werk en niet met wat die ene collega de hele tijd aan het doen is. 

Neem bijvoorbeeld eens een langere pauze en ga dan een stukje wandelen. Dit hoeft echt niet alleen, maar zo kun jij jezelf even loskoppelen van de collega die je absoluut niet aardig vindt. Op die manier ben je even met heel wat anders bezig dan alles wat er bijvoorbeeld op kantoor speelt. 

Professioneel blijven, houdt werk en privé gescheiden 

Een andere goede optie is om het zo professioneel mogelijk te houden. Probeer het met deze collega niet over privéomstandigheden te hebben. Op die manier bewaar je de afstand tussen jezelf en deze ene collega. Dit zorgt ervoor dat je vooral bezig bent met het werken en niet met wat anders. 

Daarnaast zorg je er op die manier voor dat je zelf ook je privéleven meer gescheiden houdt van je werk. Dit is voor vele mensen namelijk nog best wel moeilijk, maar wel noodzakelijk voor een goede werksfeer. 

Vrouwen blijken het meest gevoelig voor een slechte relatie of sfeer op de werkvloer. 57% van de vrouwen geeft aan hier weleens last van te hebben.

Wees je bewust van menselijkheid

Natuurlijk is het ook van groot belang dat jij je bewust bent van de menselijkheid van andere mensen. Het is soms best lastig om in te zien dat andere mensen ook gewoon menselijk zijn. Dit betekent dat andere mensen ook fouten kunnen maken. Dit doe jij vast ook weleens. 

Door je bewust te zijn van het feit dat andere mensen ook fouten kunnen maken, merk je aan jezelf dat je hier wat meer vrede mee kunt hebben.

Hoe omgaan met een collega die je niet mag? Zorg ervoor dat je de collega als een mens ziet en niet als een monster waar je altijd last van hebt. 

Schakel een leidinggevende in 

Werkt dit allemaal nog steeds niet. Weet je nog niet hoe je om moet gaan met die ene collega? Dan is het misschien goed om een leidinggevende in te schakelen. Dan kunnen jullie allemaal om tafel om te kijken waar het probleem nu daadwerkelijk vandaan komt. 

Dit kan een zeer moeilijke taak zijn, maar als je werkplezier echt niet meer aanwezig is, dan is dit wel aan te raden. Anders kan het alleen maar erger worden. Zorg er wel voor dat je altijd op een respectvolle manier met iedereen om blijft gaan. Je bent namelijk altijd nog aan het werk en je zit niet meer in de kleuterklas.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog