/

Hoe kun jij als ondernemer maatschappelijk verantwoord ondernemen?

4 minuten leestijd

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het is anno 2023 natuurlijk niet meer weg te denken. Omdat we allemaal massaal bezig zijn de uitstoot van CO2 te verminderen, blijft het voor veel bedrijven een enorme uitdaging om dit tot het absolute nulpunt te reduceren. Gelukkig zijn er allerlei verschillende manieren waarop je in iedere branche toch je steentje bij kunt dragen en je uitstoot niet alleen kunt verminderen, maar ook kunt compenseren voor het geval je geen andere mogelijkheid hebt. Kijken we bijvoorbeeld naar bedrijven die veel kunststof bewerken ten behoeve van onderdelen voor machines en apparaten, dan zijn de eisen inmiddels zo enorm hoog die worden gesteld aan de uitstoot, dat we er in ons land vanuit mogen gaan dat dit allemaal in orde is. Omdat niet iedere ondernemer zich hiermee bezig houdt of hoeft te houden, is het wel goed om te kijken naar de mogelijkheden die ook jij hebt om je steentje bij te dragen.

Vervoer en transport

Als bedrijf is de kans vrij groot dat je niet alleen de nodige werknemers in dienst hebt die van huis naar werk moeten komen, maar je ook te maken hebt met transport voor bijvoorbeeld goederen. Omdat vervoer en transport ook met de komst van de elektrische auto nog steeds een enorme impact heeft op de uitstoot van CO2, is dit voor veel ondernemers een goede manier om hun steentje bij te dragen. Zo is het mogelijk een fietsplan aan te bieden aan je werknemers, om ze op deze manier te stimuleren met de fiets naar het werk te gaan. Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Als we kijken naar het wagenpark, dan is het ook verstandig om eventuele leaseauto's op brandstof in te wisselen voor elektrische auto’s.

Afvalverwerking

Voor bedrijven is het verplicht je afval te scheiden. Dit is niet alleen voor jezelf een stuk efficiënter, maar ook beter voor het milieu. Door plastic te scheiden, kunnen materialen beter worden gerecycled en kunnen grote partijen zoals Destic Kunststoffen plastic en kunststof hergebruiken, waardoor we steeds verder naar een circulaire economie gaan. Naast dat het een stuk beter is voor het milieu, brengt het ook een flinke kostenbesparing met zich mee. Aangezien bepaalde materialen praktisch gratis zijn om af te voeren, zorgt dit voor een stuk meer ruimte in de containers met afval dat wel betaald dient te worden voor het af laten voeren.

Blijven innoveren

Ondernemers weten als geen ander hoe belangrijk het is om te blijven innoveren. Wat enkele jaren geleden goed was, kan inmiddels allang zijn achterhaald. Zo worden er met enige regelmaat nieuwe onderzoeken gedaan, waardoor nieuwe bevindingen naar buiten worden gebracht die ook voor jou als ondernemer van invloed kunnen zijn. Het is dus belangrijk om te blijven investeren in de ontwikkeling van je bedrijf, zodat je niet achterop raakt en altijd op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen. Dit is niet alleen van invloed op het milieu, maar natuurlijk ook op de resultaten van het bedrijf. Stel dat je concurrent wel blijft innoveren en jij staat stil, dan is de kans groot dat klanten voor een andere partij kiezen.

Nieuwste over Blog