Hoe kan je als transportbedrijf duurzaam worden 

4 minuten leestijd

Last Updated on: 22nd november 2022, 01:54 pm

Helaas kunnen we er niet onderuit. De logistiek en transportsector zorgen voor enorm veel uitstoot. Maar er zijn ook dingen die je kan doen met je transportbedrijf om groener te worden. 

Transport en logistiek kan stukken beter. Zo zie je dat er vooral veel te halen valt bij de distributiecentra. Deze draaien vaak 24/7 en dat maakt dat ze altijd aan staan en dus ook altijd energie verbruiken. Maar die energie kan natuurlijk een stuk duurzamer dan veel distributiecentra op dit moment doen. Vooral wanneer je als bedrijf geld wil besparen is het slim om te kijken wat je kan doen om zo veel mogelijk geld in het laatje te houden. 

#1 Herbruikbare transportmiddelen

Dit klinkt misschien gek, maar het werken met kartonnen dozen is natuurlijk helemaal te gek voor woorden. Je kan namelijk gewoon gebruik maken van herbruikbare kratten binnen het transport. Deze worden dan ook veel gebruikt door grote distributiecentrums. Je zet alles op een handige stalen rolcontainer en zo gaat het de vrachtwagen in. Deze rolcontainers heb je trouwens in alle soorten en maten, dus er is er altijd één die past bij jouw soort onderneming. 

#2 Verlichting aanpassen 

Alles draait 24/7 op volle toeren. En veel distributiecentra werken met tl-verlichting. Allereerst kunnen deze vaak niet dimmen in de avonduren bijvoorbeeld. Dit terwijl het misschien op bepaalde tijdstippen veel rustiger is. Waarom zou je dan niet met ledverlichting gaan werken? Dit is duurzamer en je kan het dimmen op de momenten dat er niet veel gebeurd. Je kan ook werken in bepaalde ruimtes met bewegingssensoren. Zo gebruik je alleen energie wanneer er iemand in de ruimte stapt. 

#3 Elektrisch rijden 

Hoe groot is het magazijn waar jij werkt? Wanneer je spullen moet verplaatsen wil je dit doen met elektrische voertuigen. Dit scheelt je behoorlijk in de portemonnee en helpt de uitstoot tegen te gaan. Daarnaast kan dit natuurlijk ook wanneer jij pakketjes rondbrengt door te kiezen voor een elektrisch voertuig. 

#4 Duurzame verzending 

Na onderzoek is gebleken dat pakketdiensten tot wel 50% aan lucht verplaatsen wanneer ze naar een klant rijden. Dit komt omdat de pakketjes niet efficiënt worden verpakt. Dit is natuurlijk enorm zonde. Want dit zou betekenen dat je bijna één kracht minder kan inhuren wanneer je ze beter verpakt. Dus zorg ervoor dat je kleinere verpakkingen kiest waardoor je slimmer en efficiënter kan rijden. 

#5 Minder vervuilende brandstoffen 

Helaas rijden nog veel bedrijven rond met vervuilende brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan dieselvoertuigen. Dit kan allemaal wel een stukje schoner. Er zijn ontzettend veel bedrijven die gewoon ritjes om de hoek hebben. Zij hoeven helemaal niet naar de andere kant van het land te scheuren voor een klus. Waarom zou je dan niet elektrisch gaan rijden? 

#5 Data delen met collega’s 

Het is tijd dat bedrijven veel meer data met elkaar gaan delen. Hierdoor kan de transportsector nog veel efficiënter worden. Denk bijvoorbeeld aan een rit die gemaakt wordt van Amsterdam naar Groningen. Na de rit ziet de chauffeur dat hij geen rit terug meer heeft. Maar als er data gedeeld zou worden met bedrijf-X zou er nog een rit terug gereden kunnen worden naar Amsterdam. Dat is een toekomstgerichte manier om efficiënter te rijden. 

Nieuwste over Ondernemerstips