Geld lenen als zzp’er

6 minuten leestijd

Last Updated on: 1st september 2021, 11:50 am

Een zzp’er, ook wel zelfstandige-zonder-personeel, heeft in veel gevallen een ietwat onzekere financiële positie. Kun je eigenlijk wel geld lenen als zelfstandige? Het is mogelijk. Hoe dat kan ontdek je hier.

Kan ik geld lenen als zzp’er? 

De inkomsten van zzp’ers gaan vaak gepaard met meer onzekerheid dan in het geval van een werknemer met een vast contract. Het is zeker mogelijk via geldverstrekkers geld te lenen als zelfstandige, maar er moet dan meestal wel aan een aantal eisen worden voldaan. Deze eisen bestaan om zowel de kredietverstrekkers als de zelfstandige te beschermen en te voorkomen dat een lening niet wordt terugbetaald.

Voorwaarden geld lenen als zelfstandig ondernemer

Verschillende geldverstrekkers stellen andere eisen aan een lening voor zelfstandigen. Er is meestal sprake van een minimumleeftijd, bijvoorbeeld 21 jaar en ouder. Het bedrijf moet vaak minimaal drie jaar bestaan en er moeten volledige jaarrekeningen beschikbaar zijn van de afgelopen drie jaar.

De geldverstrekker wil zo min mogelijk risico lopen dat de lening niet wordt terugbetaald, daarom wordt er gekeken of je inkomen hoog en stabiel genoeg is. Er is sprake van een positief eigen vermogen en daarin is geen dalende lijn te zien. Bovendien mag er geen sprake zijn van een negatieve registratie bij BKR.

Uiteraard moet je bedrijf winstgevend zijn. Wil je als zelfstandige een lening aanvragen, controleer dan eerst de eisen van de geldverstrekker.

Soort leningen voor zzp’ers

Er zijn twee vormen van consumptief krediet voor zelfstandigen:

  •     een persoonlijke lening zzp;
  •     een doorlopend krediet zzp.

Met een doorlopend krediet kies je voor meer speling in je financiën. Het kan handig zijn om voor een periode extra geld achter de hand te hebben. Je bepaalt zelf wanneer je extra krediet opneemt tot aan een vastgestelde limiet. De rente wordt deels betaald over het bedrag dat opgenomen wordt en deels over de totale kredietlimiet.

Een persoonlijke lening voor zzp’ers komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een auto wil aanschaffen voor privégebruik of als je een woning wil verbouwen. Er wordt tegen een vaste rente een bedrag geleend dat binnen afgesproken tijd wordt terugbetaald. De maandlasten blijven gelijk tot aan het aflossen van de lening. Het leenbedrag wordt in één keer betaald aan de zelfstandige. 

Geld lenen als zzp’er: tips 

Omdat je inkomen als zzp’er kan fluctueren, is het verstandig een lening de vinden die het best past bij jouw situatie met zo laag mogelijke maandlasten. Er zijn een aantal zaken waar je extra op moet letten bij het afsluiten van een lening.

Rente en looptijd

De twee belangrijkste factoren van een lening zijn de hoogte van de rente en de looptijd van de lening. Er zijn veel geldverstrekkers die leningen aanbieden voor zelfstandigen, dus de concurrentie is hoog. Je zal dus grote verschillen vinden in de aangeboden rentepercentages en uiteindelijke maandlasten kunnen honderden euro’s verschillen tussen aanbieders. Een goede vergelijking maken is daarom van essentieel belang.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet met een lage rente is dus zeer belangrijk. Daarnaast is de looptijd van de lening van groot belang. Over het algemeen betekent een langere looptijd lagere maandlasten, maar de langere looptijd leidt dus ook tot langer rente betalen. Een lange looptijd kost je dus veel meer geld. Idealiter wil je een zo kort mogelijke looptijd met een rente die je zonder problemen kan betalen.

Extra voorwaarden voor leningen zelfstandigen

Er zijn soms extra voorwaarden gekoppeld aan een lening die de moeite waard zijn hier te benoemen. Hoewel je de meeste leningen tussentijds kan aflossen, bestaan er voorwaarden die stellen dat daar extra kosten mee gepaard gaan. Heb je dus als zelfstandige een goede periode en wil je een lening aflossen, dan zou dat extra kosten met zich mee kunnen brengen; een situatie die je het liefst zal vermijden. Overigens kunnen geldverstrekkers geen extra kosten verbonden zijn aan het aflossen van bedragen op een doorlopend krediet.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook is een overlijdensrisicoverzekering een belangrijke voorwaarde voor lenen als zzp’er. Deze verzekering zorgt ervoor dat in het geval dat je overlijdt, de lening wordt kwijtgescholden en dus niet kan worden verhaald op je nabestaanden.

Lenen als zelfstandige

Het is kortom zeker mogelijk te lenen als zzp’er, alhoewel er aan een aantal eisen moet worden voldaan. Je kan een persoonlijke lening bijvoorbeeld niet gebruiken voor zakelijke doeleinden, je bedrijf moet drie jaar aan jaarcijfers laten zien en winstgevend zijn, je eigen vermogen moet in orde zijn en je mag geen negatieve BKR-registratie hebben.

Geldverstrekkers moeten zekerheid hebben dat je niet in financiële problemen komt door de lening. Het is voor beide partijen van belang een passende lening te vinden met acceptabele maandlasten en een gunstige looptijd. Neem de tijd om aanbieders te vergelijken want het aanbod is groot en er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de voorwaarden voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Als je meer wilt weten over hoe jij het beste zzp’er kan worden is het handig om op de kvk website te kijken voor een aantal goede tips.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips