De smart: elektrisch rijden voor iedereen

4 minuten leestijd
De smart elektrisch rijden voor iedereen

De toekomst is elektrisch. Het kenniscentrum ElaadNL verwacht dat er in 2050 tien miljoen elektrische auto’s in Nederland zullen rijden. De voorspelde vier miljoen laadpalen zorgen dat je dan altijd en overal je autobatterij kan opladen.

De elektrische automarkt neemt vandaag slechts 5% van het Nederlandse wagenpark voor zijn rekening. Maar het kan snel gaan. In 2023 was een op de drie verkochte auto’s al voorzien van een elektrische batterij. Tegen 2035 zou al de helft van de Nederlandse auto’s op elektriciteit rijden.

Autobouwers blijven niet bij de pakken zitten. Tot kort leek elektrisch rijden voorbehouden voor het select kransje gefortuneerden dat zich een Tesla kon veroorloven. Sinds enkele jaren snorren er steeds meer budgetvriendelijke alternatieven over onze autowegen.

In 2009 lanceerde smart de Electric Drive. De actieradius van 145 km was toen nog hoogst bescheiden. Toen de Duitse autofabrikant in 2023 de smart #1 introduceerde, was de technologische verbetering indrukwekkend.

De eerste samenwerking tussen Mercedes-Benz en het Chinese Geely gaf je een reële actieradius van 355 km voor een basisprijs van 40.000 euro. De joint venture wil nu elk jaar een nieuwe EV op de markt brengen.

De smart #3 markeert opnieuw een belangrijke vooruitgang. De vergrote actieradius van 435 tot 455 km garandeert zorgeloze langeafstandsritten. Onderweg opladen gaat bovendien verbazend snel. De smart #3 laadt in minder dan een half uurtje tijd voor 80% DC op.

De smart hashtag three: een elektrische auto voor iedereen

De nieuwe elektrische smart #3 komt in vijf unieke uitvoeringen. De basisversie van deze sportieve coupécarrosserie blijft budgetvriendelijk onder € 37.500. Daarvoor krijg je een actieradius van 325 km. De PRO+ mikt met zijn grotere actieradius van 435 km duidelijk op de langeafstandsrijder.

Wil je elektrisch in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren? Dan kan dat perfect met de BRABUS, die onomwonden naar de sportieve bestuurder lonkt. Al kan het angstzweet wel even uitbreken bij het prijskaartje van € 50.000.

De Premium-variant verleidt modebewuste autoliefhebbers met zijn stijlvolle elegantie. Krijg je het warm van beschrijvingen als ‘gelimiteerde oplage’ en ‘beperkt beschikbaar’? Dan vraagt de 25th Anniversary Edition om een proefrit. De succesvolle smart CityCoupé maakte alweer een kwarteeuw geleden zijn opgemerkte entree op de Europese automarkt. En dat verdient nu een exclusieve elektrische jubileumeditie.

De toekomst van elektrisch rijden

In 2035 verandert alles. Vanaf dan verbiedt Europa de verkoop van nieuwe auto’s met een klassieke verbrandingsmotor. Tegen 2050 worden alle Europese autowegen C02-uitstootvrij. De elektrische batterij verdrijft dus onomkeerbaar fossiele brandstoffen als benzine, gas en diesel.

Anno 2024 klinkt dat allemaal nog aardig utopisch. Zeker op de tweehandsmarkt houdt de klassieke verbrandingsmotor zich kranig. 75% van de verkochte Nederlandse tweedehands auto’s reed in 2023 nog op benzine.

Innovatie en prijsverlaging

Tegenstanders argumenteren dat elektrische auto’s nog steeds peperduur zijn. Toch tonen de statistieken een duidelijke prijsverlaging. Batterijen worden namelijk niet alleen sneller en krachtiger. Ze worden ook beduidend goedkoper. Amerikaanse en Europese autobouwers voelen daarbij ook de hete adem van opkomende Chinese autofabrikanten.

Nederland telde begin 2024 al meer dan 140.000 elektrische laadpalen. En hun aantal groeit fors. Die zijn dan ook broodnodig. Nederland pronkt namelijk al jaren in de top 10 van landen met de meeste EV’s per inwoner. Gelet op de razendsnelle innovatie van afgelopen jaren, klinken die vier miljoen laadpunten in 2050 plots al heel wat realistischer

Nieuwste over Blog