Courtage makelaar: Wat kost het?

4 minuten leestijd
beautiful wooden houses with lawns
Photo by Vecislavas Popa on Pexels.com

Hoe vaak komt het voor dat je een percentage moet betalen in plaats van een bedrag? In de winkel betaal je de prijs die het product kost, je hoeft niet een percentage extra te betalen voor het salaris van de caissière. Bij een huis kopen of verkopen krijg je te maken met de courtage van de makelaar. Dit is vaak wel een percentage van de koopsom. Waarom is dit en wat betaal je als makelaars courtage?

Rekenen met percentages

Laten we in het kort even kijken naar de courtage van een makelaar en hoe dit werkt in andere sectoren. In de winkel betaal je dus een bedrag, hoe komt dit bedrag tot stand? Meestal door de inkoopprijs + een percentage te berekenen. Op een product van 100 euro zit minder winst dan op een product van 1000 euro. Van die winst gaan weer kosten af tot er een netto bedrag overblijft. Bij een huis verkopen werkt het ongeveer hetzelfde. Een huis heeft een woningwaarde. Er wordt vervolgens een courtage voor de makelaar berekend als percentage van de koopsom. Je betaalt dus geen vast bedrag voor de diensten. Waarom is dit eigenlijk zo?

Waarom courtage makelaar?

In de winkel rekenen ze dus ook met percentages, de BTW is trouwens ook een percentage van een aankoopbedrag. Bij makelaars valt het extra op omdat ze hiervoor de term ‘courtage’ gebruiken. Als er bijvoorbeeld sprake is van 1 procent courtage dan betaal je voor een huis van 4 ton 4000 euro aan makelaarskosten. Bij een huis van 3 ton is het 3000 euro. Over het algemeen brengt een duurder huis ook meer werk met zich mee. Het kan een verkoopmakelaar ook aansporen om scherp de onderhandelingen te voeren.

Makelaar met vast tarief

Hoewel het courtage van de makelaar een standaard methode is binnen de vastgoedsector zijn er wel degelijk makelaars die met vaste tarieven rekenen. Met name voor standaard woningen en bij transacties waarbij de huiseigenaar zelf veel doet kun je vaste tarieven afspreken. Zo zijn er makelaars die meerdere pakketten aanbieden voor een vaste prijs. Als je overigens kiest voor een all-in compleet pakket dan ben je met een vast tarief doorgaans niet goedkoper uit dan met courtage. Vergelijken loont zeker bij de keuze voor een makelaar.

Maak kennis met de makelaar

Voordat je de courtage van de makelaar betaalt wil je wel eerst weten of de makelaar bij je past. Een goede manier is de waardebepaling opvragen. Er zijn namelijk makelaars in de buurt die gratis bij je langskomen om een waardebepaling uit te voeren. Dan combineer je die eerste kennismaking met het vaststellen van de woningwaarde. Mocht de communicatie niet soepel lopen dan ben je niet gebonden aan de makelaar. Je weet wel wat jouw huis waard is bij verkoop.

Als je de woningwaarde weet, dan heb je ook een idee van de courtage van de makelaar. De uiteindelijke koopsom kan afwijken, het geeft je wel houvast. Uiteindelijk gaat het om de meerwaarde die de makelaar je biedt. Als je bijvoorbeeld een paar honderd euro meer betaalt voor de makelaar maar wel duizenden euro’s meer krijgt bij de verkoop dat is dit geld goed besteed. Via Watismijnhuiswaard kun je gratis en vrijblijvend een waardebepaling aanvragen bij makelaars in de buurt.

Nieuwste over Ondernemerstips