/

BumaStemra: de prijs van muziek

5 minuten leestijd

Last Updated on: 26th maart 2024, 11:40 am

Muziekmakers verdienen een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar het is onbegonnen werk voor creatieve geesten om na te gaan wie nu allemaal hun muziek gebruikt en verspreidt. Collectieve beheersorganisaties zorgen daarom dat het auteursrecht nageleefd wordt. BumaStemra waakt in Nederland sinds 1913 over het auteursrecht van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers.

Ben je als componist, tekstschrijver of muziekuitgever aangesloten bij BumaStemra? Dan zorgt deze organisatie dat je betaald wordt als anderen je werk gebruiken of verspreiden.

Over muziekrechten en auteursrechten:

Maak je een origineel werk? Bijvoorbeeld als schrijver, wetenschapper, muzikant of kunstenaar? Dan heb je daar auteursrechten op. Deze auteursrechten ontstaan automatisch zodra je iets nieuws creëert. Met auteursrechten bescherm je vervolgens je creatie.

Muziekrechten omvatten alle auteursrechten en naburige rechten die met muziek te maken hebben. Muziekrechten kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Niet iedereen componeert, schrijft en speelt tenslotte alles helemaal in zijn eentje zoals Ed Sheeran of The Beatles.

Vaak komen er zelfs aardig wat partijen bij kijken. Aan één liedje kunnen verschillende personen bijdragen, zoals een componist en een tekstdichter. En dan zijn er natuurlijk ook nog de muzikanten die het nummer inspelen en de stem(men) achter de micro.

Kortom: er kruipt heel wat werk in een muziekstuk. Terwijl er maar weinigen grof geld mee verdienen. Als artiest leef je niet alleen van je passie. Je hebt ook inkomsten nodig. Door je rechten te beschermen, weet je tenminste dat je een eerlijke vergoeding krijgt als iemand je muziek gebruikt of verspreidt.

BumaStemra en royalty’s:

Hier komt BumaStemra in het plaatje. Als je je rechten overdraagt aan BumaStemra, ontfermt deze organisatie zich over je exploitatie- en auteursrechten.

De mensen achter BumaStemra gaan na waar je muziek klinkt. Ze zorgen dan dat de muziekgebruiker in kwestie betaalt om je muziekwerk te gebruiken. Daarnaast sluit BumaStemra licenties af al wie je muziek zakelijk wil gebruiken. Dit gaat verder dan ons kikkerlandje. Ook als je muziek in het buitenland weerklinkt, incasseert BumaStemra voor jou de auteursvergoeding.

Uiteraard moet je je hiervoor eerst aansluiten bij de organisatie. Dat kan als muziekmaker of -uitgever. Daarna meld je je muziekwerken aan. In ruil voor een vaste jaarlijkse bijdrage, beschermt BumaStemra vervolgens je belangen als iemand je muziek verspreidt of gebruikt.

Juridische aspecten van muziekrechten:

Net als bij het rechtsgebied mediarecht, komt er bij muziekrecht juridisch best wat kijken. Er bestaat namelijk niet één allesomvattend muziekrecht. Het is een verzameling van allerlei kleinere juridische begrippen.

Het auteursrecht beschermt de componist en tekstschrijver van een muzieknummer. In Nederland regelt BumaStemra dit voor zijn ruim 38.000 aangesloten tekstschrijvers en componisten.

Naburige rechten beschermen op hun beurt de uitvoerders en producenten van muziekopnames. In Nederland sluit Sena hiervoor licenties af met muziek gebruikende bedrijven en organisaties. Zo krijgen dus ook de muzikanten en producers van een nummer een vergoeding als hun werk gedraaid wordt.

Als muziekgebruiker vraag je toestemming aan organisaties als BumaStemra en Sena om een bepaald muziekwerk te mogen gebruiken. Dit heet een licentieovereenkomst. Deze organisaties zorgen vervolgens dat het geld netjes bij de rechthebbenden terechtkomt. Deze centen zijn de zogenaamde ‘royalty’s’.

Het betalen van BumaStemra:

Muziek zorgt voor een gezellige werksfeer. Maar die is niet gratis. Wil je als bedrijf muziek gebruiken voor je commerciële activiteiten? Dan ben je wettelijk verplicht een vergoeding te betalen. Hiervoor vraag je een licentie aan bij BumaStemra. Met deze licentieovereenkomst mag je dan de muziek in je commerciële setting gebruiken.

Het kan verleidelijk zijn om als bedrijf te spelen met de gedachte ‘Buma Stemra betalen of niet?‘. Maar het is onverstandig om onder deze vergoeding uit te komen. Je wil als bedrijf tenslotte pittige boetes en bijkomende juridische narigheid vermijden.

Conclusie:

Een muziekwerk wordt gemaakt door componisten en tekstschrijvers. Doordat ze een nieuw origineel werk maken, krijgen ze automatisch auteursrecht. Het is onbegonnen werk om als individuele muzikant of artiest voortdurend je muziekrechten te bewaken. Daarom zijn collectieve beheersorganisaties als BumaStemra onmisbaar in de muziekindustrie.

BumaStemra geeft met licentieovereenkomsten aan commerciële muziekgebruikers toestemming om een werk in een commerciële setting te gebruiken. De muziekgebruikers betalen BumaStemra hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding stort BumaStemra vervolgens door naar de aangesloten muziekmakers.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog