Boekhouding als startende ondernemer: 5 tips

4 minuten leestijd
Boekhouding als startende ondernemer 5 tips

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Eén van de belangrijkste dingen is de boekhouding. De boekhouding zorgt voor inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en is leidend bij de belastingaangiften. In dit artikel lees je 5 handige tips voor de boekhouding als startende ondernemer.  

Tip 1: Ga je de boekhouding zelf doen, of (gedeeltelijk) uitbesteden?

Vaak is de boekhouding niet het allerleukste onderdeel van je werk. Het kost ook veel tijd om het goed op orde te houden. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om hun boekhouding (gedeeltelijk) uit te besteden aan een boekhouder. Het voordeel is dat je zelf meer tijd overhoudt, welke je investeert in andere werkzaamheden. Het nadeel is dat je zelf minder overzicht hebt in de financiële situatie. Gedeeltelijk uitbesteden zorgt voor iets meer overzicht! Op Boekhoudergids.nl vind je een overzicht van alle boekhouders in Nederland, je kan altijd kijken of dit past bij je wensen.

Het is uiteraard ook een optie om de boekhouding zelf te doen. Hierdoor ben je op de hoogte van alle financiële ins- en outs van je onderneming. 

 

Tip 2: Verdiep je in de eisen

Het is belangrijk om je te verdiepen in de eisen die de Belastingdienst stelt aan je boekhouding. Deze eisen hangen gedeeltelijk af van de rechtsvorm van je bedrijf en de branche waarin jij je bevindt. Voor iedere alle ondernemers geldt de bewaarplicht van 7 jaar. 

De boekhouding bestaat uit alle financiële administratie van je onderneming. Het is verplicht om al je inkomsten en uitgaven duidelijk bij te houden: denk hierbij aan facturen en kassabonnen. De boekhouding is leidend voor het doen van belastingaangifte, wat ook verplicht is. 

 

Tip 3: Begin op tijd met het opzetten van je boekhouding

In de beginfase van je onderneming ben je zo enthousiast met je werkzaamheden bezig, dat je het risico loopt om te vergeten je boekhouding goed bij te houden. Dit is de grootste fout die je kan maken, want de eerste investeringen die je doet zijn fiscaal aftrekbaar. Bewaar alle bonnen en facturen zorgvuldig!

 

Tip 4: Maak gebruik van online boekhoudprogramma’s

Er zijn ontzettend veel online boekhoudprogramma’s op de markt die goed ondersteunen in het bijhouden van je boekhouding. Als startende ondernemer is dit een investering; maar op lange termijn heb je er zeker profijt van! Je boekhouding is namelijk inzichtelijk en je hebt automatisch een back-up. Veel processen zijn geautomatiseerd wat je veel tijd bespaart. 

 

Tip 5: Houd je boekhouding zorgvuldig bij

Zodra je de boekhouding hebt opgestart, is het belangrijk om wekelijks of meerder keren per week een vast moment in te lassen waarop je werkt aan je boekhouding. Werk zorgvuldig en zorg ervoor dat je het overzicht niet verliest. 

Laat je boekhouding jaarlijks controleren door een boekhouder. Zo weet je zeker dat er geen fouten in staan.

 

Tot slot:

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor je boekhouding. Lees je daarom goed in en win zo nodig advies in van een boekhouder. Neem het bijhouden van je boekhouding serieus en werk zorgvuldig om problemen in de toekomst te voorkomen.

Nieuwste over Ondernemerstips