Besparen dankzij magazijnoptimalisatie

4 minuten leestijd

Last Updated on: 23rd december 2022, 01:35 pm

Een magazijn kan een enorme hoeveelheid kapitaal vastzetten en kosten opleveren, vooral wanneer de magazijninrichting niet optimaal is. Gezien de lage marges en de hoge eisen in de detailhandel en logistiek, kan geen enkel bedrijf het zich nog veroorloven om niet verder te optimaliseren. We hoeven dan natuurlijk ook niet uit te leggen dat er een hoop valt te besparen dankzij magazijnoptimalisatie. Gelukkig kunnen experts op het gebied van opslagtechnologie helpen om de opslagruimte te optimaliseren, de opslagdichtheid te verhogen en de juiste technologie te kiezen. 

Wat is warehouse management?

Warehouse management of magazijnbeheer omvat alle processen die gericht zijn op het beheer van warehouses (magazijnen), distributiecentra of andere plaatsen waar goederen worden opgeslagen. In de afgelopen jaren is de omvang van warehouses flink toegenomen. Daarbij worden er hoge eisen gesteld aan levertijden door consumenten. Een goed georganiseerd magazijn is dus van groot belang voor elke onderneming. Het voorkomt problemen met de voorraad, organisatie en kostprijs. Een bedrijf kan hierdoor beter functioneren, besparen en dus meer winst maken. Magazijnoptimalisatie is in de huidige tijd dus onontbeerlijk in vrijwel iedere bedrijfsomgeving. 

Waarom magazijnoptimalisatie?

Doorgewinterde logistiek managers zijn er vaak van overtuigd dat zij hun magazijn optimaal benutten, maar zelfs in die magazijnen blijkt geregeld dat er toch nog efficiëntieslagen te maken zijn. Bedrijven die te gemakkelijk denken over hun magazijninrichting, kunnen te maken krijgen met vervelende gevolgen. Extra handelingen door ruimtegebrek en onveilige situaties voor de medewerkers zijn dan helaas niet ondenkbaar. Als een bedrijf door een onlogische indeling van het magazijn continu drie extra orderpickers moet inzetten, tikt dat flink aan. Of als achteraf blijkt dat opslagsystemen moeten worden verplaatst, kost dat duizenden euro’s extra wat natuurlijk een dure grap is. 

Magazijnoptimalisatie heeft dus een dubbel effect: het leidt niet alleen tot een optimale werkomgeving maar levert daarnaast ook aanzienlijke kostenbesparingen op. 

Hoe kunt u besparen dankzij magazijnoptimalisatie?

Magazijnoptimalisatie is een erg breed begrip en kan op veel vlakken binnen een magazijn toegepast worden. Een Warehouse Management Systeem als MontaWMS kan hierbij helpen. Een Warehouse management system (WMS), in het Nederlands magazijnbeheersysteem, is een software-oplossing die inzicht biedt in de volledige voorraad van een bedrijf en supply chain-processen beheert vanaf het distributiecentrum tot in de winkelschappen. 

De voordelen van WMS software

Het juiste WMS levert je besparingen op, kan je omzet verbeteren en de winst verhogen; niet alleen door je te helpen meer te verkopen, maar door sneller en nauwkeuriger te verkopen aan tevreden klanten. Bovendien is jouw bestaande team in staat om meer artikelen te verzamelen en te ontvangen – in minder tijd en met minder fouten. Deze precisie vermindert klantvragen.  

Besparen op alle facetten van de supply chain

Met oplossingen voor magazijnbeheer kunnen bedrijven bovendien hun bezettingsgraad van arbeid en ruimten én de investeringen in apparatuur maximaliseren door het resourcegebruik en de materiaalstromen te coördineren en te optimaliseren. Specifiek zijn WMS-systemen ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een volledige wereldwijde supply chain, inclusief distributie, productie, activa-intensieve en dienstverlenende bedrijven. Aan de hand van geautomatiseerde en slimme oplossingen word jouw magazijn tot in de puntjes geoptimaliseerd.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Topondernemers