Alles wat je moet weten als je in de agrarische sector gaat werken

4 minuten leestijd
Alles wat je moet weten als je in de agrarische sector gaat werken

Last Updated on: 12th mei 2023, 08:23 am

Wist je dat we in Nederland de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld zijn? Dat is niet gek voor zo’n piepklein landje. Het is dan ook niet vreemd dat de agrarische sector altijd tot de verbeelding spreekt bij mensen. Toch zijn er ook genoeg Nederlanders die hier weinig vanaf weten. Bijvoorbeeld omdat ze in de stad wonen of omdat ze niemand kennen die in de agrarische sector werkt.

Als je dan toch de beslissing neemt om in deze sector actief te worden, dan is dit best spannend. Je weet immers niet echt wat je kunt verwachten. Daarom wordt het tijd om hier een beetje verandering in te brengen. Maar wat moet je in elk geval zeker weten voordat je in de agrarische sector gaat werken? We zetten de belangrijkste dingen kort op een rijtje.

Baanzekerheid

De agrarische sector is in ons land ongelooflijk groot. Tegelijkertijd zien we ook dat het aantal goed opgeleide medewerkers afneemt. Er is minder interesse voor agrarische opleidingen. Dit kan in de toekomst problemen geven. Echter, voor de werkzoekenden is dit natuurlijk goed nieuws. De agrarische vacatures liggen namelijk voor het oprapen en met een opleiding ben je zo goed als zeker van een baan. Je hoeft dus nooit lang zonder werk te zitten.

Wil je op de hoogte zijn van de meest actuele vacatures? Maak dan gebruik van een recruitment bureau die gespecialiseerd is binnen de agrarische sector. Zo vergroot je je kansen nog verder op de arbeidsmarkt en vind je eenvoudig de baan die bij jou past.

Verschillende opleidingen

Wanneer we denken aan de landbouwsector, denken we al snel aan het boerenleven. Mensen vergeten echter vaak dat deze sector erg divers is en dat er ook heel veel verschillende opleidingen mogelijk zijn. Om hier een goed idee van te krijgen, is het slim om eens de agri vacatures van dit moment na te lezen. Dan zie je al snel hoe breed deze sector is en welke opleidingen er allemaal gevraagd worden.

Kies je bijvoorbeeld voor de bachelor Agrotechnologie? Dan volg je een 4-jarige opleiding om uiteindelijk de wetenschappelijke kennis binnen de sector te verbreden en ook een deel beleidsvorming te kunnen voeren binnen een agrarisch bedrijf. Op het mbo zijn er ook verschillende opleidingen mogelijk. Deze zijn met name gericht op de praktijk. Hierbij kun je voor verschillende richtingen kiezen, zoals paardenhouderij en veeteelt.

Grote veranderingen

De afgelopen jaren heeft de agrarische sector meer dan ooit onder druk gestaan. Denk alleen maar aan de boerenprotesten tegen de stikstof maatregelen van het kabinet. Er zal de komende jaren veel moeten veranderen om de landbouw in ons land beter te organiseren. Met name gericht op het verbeteren van het milieu. Dat betekent ook dat je in een sector stapt die heel wat gaat doormaken de komende tijd. Helemaal verdwijnen zal het natuurlijk niet, maar je weet wel dat je moet blijven ontwikkelen om al deze vernieuwingen bij te houden.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog