Het starten van een eigen bedrijf brengt veel onzekerheid met zich mee. Als startende ondernemer moet je alles zelf uitzoeken en kun je nooit weten of jouw product of dienst een succes gaat zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als starter kunt doen om je kans van slagen te vergroten.
Stap 1: Het kiezen van de rechtsvorm
Iedere ondernemer in Nederland moet een rechtsvorm bepalen voor zijn of haar bedrijf. Dit doe je bij op een kantoor van de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt wanneer je je gaat inschrijven in het handelsregister.
Deze gekozen handelsvorm heeft invloed op de belastingverplichtingen en de aansprakelijkheid. Daarom is het van belang dat je de rechtsvorm kiest die het best bij jouw ondernemersplannen aansluit. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, maar het kan ook dat een vof of een stichting beter bij jouw plan past.
Stap 2: Het schrijven van een ondernemingsplan
Het schrijven van een ondernemingsplan is een hele belangrijke stap tijdens het beginnen van jouw bedrijf. Waarom? Omdat jij met een concreet businessplan de belangrijkste plannen echt concreet kunt maken en daarnaast eventuele toekomstige probleemsituaties of tegenvallende periodes alvast in kaart brengt kunt brengen. Hierdoor kom je minder snel voor vervelende verrassingen te staan en ga je goed voorbereid te werk.
Zie jij een beetje op tegen het schrijven van dit plan? Kijk dan eens naar al geschreven plannen, het business model canvas is een fijn hulpmiddel. Kom je er echt niet uit? Vraag dan hulp aan de B&P Professionals.
Stap 3: Het verzinnen van een bedrijfsnaam
Wie een bedrijf begint, zal ook een bedrijfsnaam moeten bedenken. De bedrijfsnaam, of handelsnaam, zoals de Kamer van Koophandel het noemt, is de officiële naam waaronder de onderneming wordt ingeschreven. Er is eigenlijk erg veel mogelijk als het aankomt op bedrijfsnamen. Zo hoeft de handelsnaam op geen enkele manier aan te geven wat voor soort onderneming je hebt. Maar dat wil niet zeggen dat dat handig is. Lisa’s Bloemenboetiek is duidelijker dan Lisa BV.
De keuze voor een bepaalde bedrijfsnaam is erg belangrijk. Om je een eind op weg te helpen hier een aantal tips:
– De bedrijfsnaam moet voldoende onderscheidend vermogen hebben.
– De bedrijfsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn.
– De bedrijfsnaam mag niet in strijd zijn met al bestaande bedrijfsnamen of merken.
Stap 4: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Kom je er niet uit met je bedrijfsnaam? Dan kun je altijd hulp vragen bij de Kamer van Koophandel. Hier moet je je voordat je een bedrijf begint inschrijven. Iedere onderneming in Nederland moet vermeld staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de meeste rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, commanditaire vennootschap of maatschap, moet je alleen even persoonlijk bij een KvK-kantoor langsgaa
Stap 5: Ga uit van een realistisch budget
De meeste starters zullen als ze beginnen niet beschikken over een groot budget. Je moet als je start met een bedrijf vaak investeren. Dit zal in het begin vaak gaan over bedrijfsmiddelen zoals goede computerapparatuur voor een tekstschrijver of een bestelbus voor een aannemer. Misschien wil je al snel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld advertenties etc., maar houdt de uitgaven in het begin goed in de gaten. Als je in het begin voldoende geld achter de hand houdt om eventuele tegenvallers op te vangen, kom je minder snel in de financiële problemen.