Zo zet je je bedrijf in de kijker op Instagram

4 minuten leestijd

Van de verschillende social media platformen is Instagram één van de meest geschikte manieren om consumenten te bereiken. Zo is het veel effectiever dan Facebook, terwijl Instagram door zo’n 5 miljoen Nederlanders gebruikt wordt, tegenover 14 miljoen Nederlandse Facebookaccounts. Toch is dit best te verklaren: veel Nederlanders hebben weliswaar een Facebookaccount maar gebruiken dit niet (meer) actief, terwijl Instagram steeds actiever gebruikt wordt. En niet alleen meer door jongeren, vooral bij de volwassen doelgroepen stijgt het gebruik nog steeds flink. Een ideale manier dus om jouw bedrijf in de kijker te zetten. Maar hoe doe je dat?

Zorg voor volgers

Een account met slechts een paar volgers, zal niet veel nieuwe volgers trekken. Ga jezelf maar na: bij een account met 10 volgers denk je eerder ‘dat zal niet veel zijn’ terwijl een account met 20.000 eerder reacties oproept als ‘dit moet een interessant account zijn’. Je kunt deze volgers uit je netwerk halen, via andere platformen proberen te werven (bijvoorbeeld met like & win acties) maar wanneer het niet snel genoeg gaat, is het ook een optie om te kijken naar instagram volgers kopen. Hiermee geef je je account direct een boost met een aantal nieuwe volgers, waardoor je gemakkelijker nieuwe volgers aantrekt.

Zorg voor content

Een leeg Instagram-account zal niet veel doen. En wanneer je maar af en toe iets plaatst, ook niet. Investeer dus tijd in je account en zorg ervoor dat er regelmatig interessante content online komt. Even een hapsnap snel geschoten plaatje voldoet niet: we willen op Instagram nu eenmaal mooie plaatjes zien, dus steek ook daar echt tijd in. Het is slim om hier een strategie voor op te stellen, zodat je weet wanneer je content moet plaatsen en wat voor content dat dan moet zijn.

Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden dat Instagram steeds kijkt naar hun algoritmes: wat vinden mensen leuk en wat wordt er dus vaker getoond? Dit wordt op dit moment mede bepaald door hoe lang mensen bij een post blijven hangen, dus enkel een snelle like doet niet zoveel. Voeg dus meerdere foto’s, een video of een stukje tekst toe zodat lezers wat langer blijven hangen. En nodig ze uit om een comment achter te laten (het liefst wel langer dan één woord of emoji, dat wordt door Instagram ook beter beoordeeld).

Ga de interactie aan

Dat laatste sluit ook aan bij deze tip: zorg ervoor dat je volgers interactie met jou aan kunnen gaan. Dat kan door bijvoorbeeld in de stories een poll te houden, vragen stellen etc. Het blijkt namelijk dat volgers het fijn vinden als ze gehoord worden. Zo lijken kijkjes achter de schermen ook goed te werken, neem ze mee in wat jij doet en hoe je dat doet. Tot slot werken winacties op Instagram ook erg goed. Wanneer je al een mooi aantal volgers hebt, kan dit een echte boost geven. Natuurlijk komen er altijd een aantal gelukszoekers op af die je na de actie ook weer snel zullen ontvolgen, maar een groot deel blijft hangen en gaat zich zelfs meer betrokken voelen bij jouw merk.

Nieuwste over Topondernemers