/

Zo is je personeel goed beschermd bij buitenwerkzaamheden

4 minuten leestijd
Zo is je personeel goed beschermd bij buitenwerkzaamheden

Als mensen buiten werken dan is het risico om huidkanker op te lopen zeker aanwezig. De UV-straling van de zon is zeker niet ongevaarlijk. Als je alleen af en toe in je eigen tuin werkt of een uurtje per dag in de zon zit, zal het zo’n vaart niet lopen. Maar mensen die een ‘buiten beroep’ hebben moeten zich wel degelijk bewust zijn van het risico dat de zon kan geven. Huidkanker is zeker niet onschuldig. Soms wordt het te laat ontdekt en is er sprake van uitzaaiingen. Het kan ook dat een aangetaste plek steeds weer terugkeert, ondanks dat de kwaadaardige cellen verwijderd lijken. Het is dus erg belangrijk om de bescherming serieus te nemen.

Bied bescherming aan je personeel

Heb je een bedrijf dat vaak werkzaamheden in de buitenlucht uitvoert? Een hoveniersbedrijf, stratenmakersbedrijf of schildersbedrijf? Dan is het belangrijk om je personeel te wijzen op de risico’s bij werken in de zon en hiervoor bescherming te bieden. Dat kan in de vorm van kleding die UV straling tegenhoudt. Hoe verleidelijk het ook is om met ontbloot bovenlijf op een steiger te staan als het buiten 30 graden is, het is zeker niet verstandig. Niet alleen loopt een medewerker het risico ernstig te verbranden, ook is er dus het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Deze ziekte kan bij uitzaaiing een dodelijke afloop hebben. Ook is het zeker niet zo dat dit alleen oudere mensen treft. Ook twintigers kunnen erdoor worden getroffen.

Beschermende kleding

Er bestaat beschermende kleding die UV straling beter tegenhoudt dan kleding die deze bescherming niet biedt. Een gewoon T-shirt heeft soms een bescherming die tot wel 6 keer lager ligt dan wanneer iemand beschermende kleding draagt. Behalve shirts zijn er ook speciale handschoenen en sleeves en sjaals om de huid die anders aan de zon wordt blootgesteld zo goed mogelijk te beschermen. Misschien vinden je medewerkers het overdreven om deze kleding te dragen, maar als je ze op de risico’s wijst zullen ze het hopelijk wel gaan doen. Het is niet voor niets dat KWF Kankerbestrijding jaarlijks een campagne heeft om mensen te wijzen op de risico’s van de zon.

Kleding die beschermt tegen de zon

Kleding verliest na het wassen zijn vermogen om te beschermen tegen UV straling. Om dit te voorkomen kun je UV wash van UV-Stop toe te voegen bij het wassen van bedrijfskleding. Dit product zorgt ervoor dat de UV-bescherming van kleding weer op een gewenst niveau komt en je personeel dus veilig in de zon aan het werk kan. Naast goed beschermende kleding dragen is het natuurlijk ook belangrijk dat mensen die in de zon en in de hitte moeten werken voldoende gelegenheid krijgen om tijdelijk de schaduw op te zoeken en voldoende te drinken. Let er ook op dat werkzaamheden misschien moeten worden gestaakt als het te warm is. Veel bedrijven werken op dat soort dagen met een tropenrooster.

Nieuwste over Blog