Zo houd je zakelijke relaties warm in tijden van Corona

4 minuten leestijd

Begin 2020 hadden we er nog niet eens van gehoord en eind 2020 beheerst het al 8 maanden ons leven: COVID-19 oftewel corona. Na de eerste schrik en vooral klap voor veel bedrijven, is het inmiddels een soort nieuw normaal geworden dat we veel op afstand doen en elkaar veel minder fysiek zien. Grotere bijeenkomsten, zoals beurzen, seminars en netwerkbijeenkomsten zijn veelal afgelast of omgezet in een digitaal event. Al met al is het dus lastiger om je zakelijke relaties een beetje warm te houden, zolang corona in ons leven is. Hoe je op een creatieve manier toch je relaties laat weten dat je aan ze denkt, lees je hier.

De goodiebag

Op een evenement of beurs is het gewoon om de gasten een presentje of zelfs een ware goodiebag mee te geven. Maar wat doe je als fysieke evenementen niet doorgaan? Je scoort zeker punten als je na een digitaal evenement alsnog een presentje deelt met de aanwezigen. Kies een presentje dat mensen goed kunnen gebruiken, praktisch is, zodat het niet direct in een kast of lade verdwijnt.

Duurzaam is een trend die ook in 2020 belangrijk is en een waterfles bedrukken past perfect in die trend. Kies bijvoorbeeld voor een dubbelwandige fles waarmee water zowel lang koud als warm blijft, dan kan de fles het hele jaar door perfect gebruikt worden. Qua bedrukken kun je natuurlijk denken aan je logo, maar een mooie spreuk past juist nu ook heel goed.

Iets wat ook altijd gewaardeerd wordt, is een usb-stick. Laat een usb stick bedrukken met je logo en kies er vooral één met voldoende capaciteit, en je relatie denkt aan je elke keer als hij/zij dat stickje gebruikt!

De feestdagen

Veel ondernemers nemen de feestdagen als hét moment om de relaties, vaak ook nog persoonlijk, te verrassen met een presentje of iets lekkers. De taarten, oliebollen en worstenbroodjes vliegen je om de oren. Maar nu veel mensen nog steeds thuiswerken en wordt gevraagd om zo min mogelijk te reizen, zit dit er dit jaar niet in.

Dat wil niet zeggen dat je dan maar helemaal niets moet doen. Laat je relaties weten dat je aan ze denkt, ook dit jaar. Dat kan met bijvoorbeeld een doe-het-zelf pakketje voor het bakken van een appeltaart of oliebollen, een lekker borrelpakket of iets anders lekkers. Dat wordt geheid gewaardeerd!

Bel eens!

Vaak wordt er in zakelijke kringen alleen gebeld als we iets van elkaar nodig hebben. Je zou dit moment, waarin de meesten het toch ook wat rustiger hebben en weinig onderweg zijn, aan kunnen grijpen om ‘zomaar’ te bellen. Om eens te vragen hoe het gaat en te kijken of je wellicht iets voor elkaar kunt betekenen. Dat hoeft niet altijd vanuit zakelijk oogpunt te zijn, misschien is één van je relaties wel bezig met een project voor een goed doel en kun jij daaraan een steentje bijdragen. Als je elkaar niet belt, kom je dit misschien wel nooit te weten. En buiten dat dit goed is voor jullie (zakelijke) relatie, houd je er zelf ook een goed gevoel aan over. En dat is ook wat waard!

Nieuwste over Topondernemers