Zo houd je overzicht op alle kabels achter je computer

4 minuten leestijd

Vandaag de dag zijn steeds meer randapparaten draadloos. Dat is leuk, maar dat neemt niet weg dat er achter een computer of netwerk terminal vaak nog heel wat snoeren liggen. Niet alleen de stroomkabel maar vaak ook een netwerkkabel om niet afhankelijk te zijn van soms instabiele Wi-Fi. En wellicht ook nog kabels naar randapparaten die je via je computer bedient. Kabels hebben de onhebbelijke neiging om zonder dat je ze aanraakt in de knoop te raken. Hoe ze het voor elkaar krijgen, niemand weet het, maar toch lukt het ze. Ze kijken dat af van kerstboomverlichting. Maar gelukkig is er wat aan te doen.

Gebruik handige kabelbinders

Met handige kabelbinders kun je eenvoudig orde scheppen in de chaos van kabels achter een computer of ander apparaat. Door de kabels direct bij het installeren van apparatuur te bundelen is de kans dat ze in de war raken meteen een stuk kleiner. Je kunt kabels ook een label geven. Dat heeft als voordeel dat als je een apparaat moet ontkoppelen, je later weer weet welke kabel in welke aansluiting moet. Vaak passen ze maar op één plek. Maar als je een kabel in een verkeerde aansluiting probeert te krijgen en dat lukt niet, dan kun je zomaar een kabel of de poort waar hij in moet beschadigen.

Kabels van machines onderscheiden

Niet alleen computers maar ook machines in bijvoorbeeld een fabriekshal zijn vaak voorzien van meer kabels dan je lief is. Die kun je ook eenvoudig uit elkaar houden met gekleurde kabelbinders. Op die manier houd je overzicht en voorkom je dat je geen idee hebt waar welke kabel voor is en hoe je die moet verwijderen. Als een machine moet worden ontkoppeld en je bent een half uur bezig met alle kabels en snoeren uit de knoop halen, dan is dat natuurlijk zonde van je tijd.

Waar koop je handige kabelbinders?

Vandaag de dag is alles wat je nodig hebt online te koop. Uiteraard geldt dat ook voor kabelbinders. Die bestel je dus gewoon heel gemakkelijk online en laat je op het bedrijf bezorgen. Je kunt kiezen uit een ruim assortiment. Als er wordt gewerkt met apparaten die veel kabels hebben, zoals bijvoorbeeld een patchkast, dan kun je kabels die bij elkaar horen bundelen met een eigen kleur kabelbinder. Dat houdt de zaak een stuk overzichtelijker.

Controleer kabels regelmatig

Zeker op kantoor of in een productiehal hebben kabels veel te verduren. Het is dus zeker geen overbodige luxe om kabels eens in de paar maanden te controleren. Haal ze uit de knoop, want kabels waar spanning op staat omdat ze in de klit zitten zijn kwetsbaarder. Controleer de kabel op breuken of andere schade of slijtage. Je kunt een kabel die niet helemaal top meer is beter preventief vervangen. Als je dat niet doet dan loop je het risico dat hij het op een cruciaal moment begeeft. Zeker als het een netwerkkabel is of de stroomkabel van een belangrijk apparaat is dat natuurlijk niet echt handig.

Nieuwste over Blog