Zakelijk mobiel internet: 5 dingen waar je op moet letten als ondernemer

4 minuten leestijd

Altijd online met je laptop, smartphone of tablet: het lijkt zo eenvoudig. Totdat je te maken krijgt met vertragingen, een slecht bereik en datalimieten. Als ondernemer wil je de regie houden over je bedrijf, maar met allerlei obstakels ben je niet in staat om snel te handelen wanneer dat nodig is. En als je niet bij machte bent om beloftes aan klanten waar te maken, dan kan de schade van een enkel incident zomaar hoger oplopen dan het jaartarief van mobiel internet. Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten als ondernemer:

1. Onbeperkt internet is niet altijd écht onbeperkt

Unlimited Data: we hebben het allemaal leren kennen door de ‘Trek het internet leeg”-reclames van Tele2. Maar is ‘Unlimited’ ook daadwerkelijk ongelimiteerd? Dat is het niet, volgens OnbeperktInternet.com. Zij deden onderzoek en kwamen erachter dat veel providers een trucje hebben.

Verbruik je meer dan 5 GB per dag? Dan wordt het internet afgesloten. Het is weliswaar gratis uit te breiden met 1GB, maar ondertussen wordt je internetverbinding wel verbroken – een ‘detail’ waar veel ondernemers niet blij mee zullen zijn tijdens een kritieke data-overdracht.

2. De internetsnelheid varieert

Voor ondernemers is geen one-size-fits-all oplossing. Zakelijke gebruikers van mobiel internet vragen om een stabiele verbinding, maar de snelheid die zij nodig hebben verschilt per geval. Mobiel internet is daardoor verkrijgbaar met verschillende snelheden. Houd daar rekening mee bij de keuze voor een bundel en provider, want er zit nogal een verschil tussen een simpele internetverbinding voor laptops en de verbinding voor applicaties met hoge bandbreedte vereisten zoals robots en drones.

3. Je apparaat is een beperkende factor

Het is heel fijn dat je een zakelijk mobiel internetabonnement hebt afgesloten met 5G. Maar als je daar gebruik van wilt maken, dan is ook een 5G-ready apparaat benodigd. Heb je dit niet? Bijvoorbeeld omdat je nog een smartphone hebt met 4G-modem? Dan kun je alleen gebruik maken van het tragere 4G. Houdt er rekening mee dat je smartphone een bottleneck kan zijn, als het geen 5G-modem heeft – zoals de Samsung S21 dat wel heeft.

4. Internet in het buitenland vaak buiten-de-bundel

Als je een bedrijf in Nederland hebt, dan krijg je er misschien nooit mee te maken: buiten-de-bundel kosten, ook wel gebruikskosten genoemd. Het zijn de kosten die buiten de afspraak met de provider vallen, zoals die van internet in het buitenland.

Voor ondernemer die zich geregeld over de landsgrenzen verplaatsen is het essentieel om de voorwaarden voor gebruik in het buitenland door te nemen om hoge kosten te voorkomen. Want als je dat niet doet, dan weet je bijvoorbeeld niet:

  • …dat het tarief van GB’s in het buitenland veel hoger zijn.
  • …dat onbeperkt internet in Nederland wel een limiet in de EU heeft.
  • …dat geen enkele MB in het buitenland onder een ‘onbeperkt internet’-bundel valt.
  1. Het snelle 5G is (nog) niet overal landelijk dekkend

    Heb je een hoge vraag naar data en is daardoor een 5G-verbinding vereist? Hoewel de drie Nederlanders telecomaanbieders – KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo – al in 2020 hun 5G-netwerken openstelden voor gebruik, heeft slechts één van hen een landelijke dekking.  T-Mobile is de enige provider met een landelijke 5G-dekking: handig om te weten als je niet zonder kunt.

Nieuwste over Ondernemerstips