Zakelijk isoleren? Hier moet je op letten

5 minuten leestijd

Last Updated on: 23rd juli 2024, 07:02 am

Ben je in het bezig van een eigen bedrijfspand en wil je deze gaan isoleren? Dan is dat een belangrijke stap bij het duurzamer en energiezuiniger maken van je pand. Er zijn verschillende factoren waar je bij zakelijk isoleren rekening mee moet houden om de meest effectieve en rendabele oplossing te vinden. In dit artikel lees je wat voor jou als bedrijfseigenaar de belangrijkste aandachtspunten zijn.

1.        Begin met een energie-audit

Voordat je begint met het daadwerkelijk isoleren van je pand is het verstandig om een energie-audit uit te laten voeren. Dit helpt je om inzicht te krijgen in de huidige energieprestaties van je bedrijfspand. Zo kom je er bijvoorbeeld achter op welke plekken de meeste energie verloren gaat. Op deze manier kun je een gericht isolatieplan maken.

2.        Kies het juiste isolatiemateriaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee je jouw bedrijfspand kunt isoleren. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om goed na te denken over welke in jouw situatie de beste keuze is. De meest gebruikte materialen zijn:

  • Glaswol en steenwol – Deze materialen zijn goedkoop en effectief voor zowel warmte- als geluidsisolatie.
  • EPS-parels – Dit is zeer licht en waterafstotend materiaal dat goede thermische isolatie biedt.
  • PUR-schuim – Dit materiaal heeft een uitstekende isolatiewaarde, maar is wel wat minder goed voor het milieu.
  • Ecologische materialen – Hierbij kun je denken aan hennep, cellulose en schapenwol.

3.        Kijk welke soort isolatie jouw pand nodig heeft

Niet alle delen van je bedrijfspand hebben waarschijnlijk dezelfde isolatiebehoeften. Het is dus verstandig om goed na te gaan welke soort isolatie je waar nodig hebt.

  • Dakisolatie levert vaak de grootste besparingen op. Warmte stijgt op, dus via een slecht geïsoleerd dak kan een groot deel van de warmte verloren gaan.
  • Spouwmuurisolatie is een efficiënte manier om warmte te behouden die via de muren verloren gaat. Het is een relatief gemakkelijke en goedkope manier van isoleren.
  • Vloerisolatie is vaak minder urgent dan dak- of muurisolatie, maar toch kan het flinke besparingen opleveren. Zeker als je vloeren direct boven een onverwarmde ruimte liggen.
  • Raamisolatie vermindert warmteverlies en verhoogt je wooncomfort. Heb je nog enkel glas in je pand, dan is het dus aan te raden om dit te vervangen door dubbel of triple glas.

4.        Maak gebruik van subsidies en financiële regelingen

Voor bedrijfseigenaren die willen investeren in isolatie zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar. Informeer daarom naar regionale en landelijke subsidies, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je de investering aanzienlijk verlichten.

5.        Bereken de terugverdientijd en kostenbesparing

Eén van de dingen die je als bedrijfseigenaar sowieso wilt uitzoeken is de terugverdientijd en kostenbesparing die isolatie oplevert. Natuurlijk is het een flinke investering om je hele bedrijfspand te isoleren, maar op de lange termijn levert het vaak aanzienlijke energiebesparingen op. Om een goed beeld te krijgen van de financiële voordelen kun je een kosten-batenanalyse maken.

6.        Kies voor kwaliteit

Goede isolatie staat of valt met de kwaliteit ervan. Daarom is het, of je nu op zoek bent naar een isolatiebedrijf in Den Bosch of een bedrijf in Amersfoort, belangrijk om een gecertificeerd en ervaren isolatiebedrijf in te huren. Op deze manier voorkom je koudebruggen, vochtproblemen en uiteindelijk hogere kosten.

7.        Wees op de hoogte van de wet- en regelgeving

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot isolatie. Sommige isolatiemaatregelen kunnen bijvoorbeeld verplicht zijn, afhankelijk van het type en de locatie van je bedrijfspand.

Conclusie

Zakelijk isoleren is een slimme investering die niet alleen je energiekosten verlaagt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer bedrijf. Door bovenstaande tips te volgen weet je zeker dat je het isoleren op een goede manier aanpakt.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog