Welk Warehouse Management Systeem is geschikt voor mijn bedrijf?

4 minuten leestijd

Een Warehouse Management Systeem (WMS) is een geautomatiseerde software die bedrijven helpt bij het beheren van hun activiteiten binnen hun magazijn. Denk daarbij aan het beheren van voorraadniveaus, het orderpicken en de verzending van orders. Maar welk WMS is nu het meest geschikt voor jouw bedrijf? Om een juiste keuze te maken zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Grootte van bedrijf bepalend voor keuze WMS software

Om te bepalen welk Warehouse Management Systeem geschikt is voor jouw bedrijf, is het belangrijk om rekening te houden met de omvang van je bedrijf. Het is namelijk zo dat sommige systemen enkel ontworpen zijn voor kleine bedrijven, terwijl andere systemen juist weer beter passen in grotere bedrijven. Een WMS software dat optimaal werkt voor een klein bedrijf, kan bijvoorbeeld niet de functies bieden die een groter bedrijf nodig heeft. Grotere bedrijven draaien namelijk op massalere systemen vergelijken kleine bedrijven en hebben daardoor een complexer WMS nodig.

Aan de andere kant, wanneer u een kleiner bedrijf heeft, wil je wellicht weer geen WMS kiezen dat te geavanceerd is voor de behoeften van je bedrijf. Dit kan namelijk onnodige functionaliteiten en kosten met zich meebrengen.

De implementatie van een Warehouse Management Systeem

Bij het implementeren van het Warehouse Management Systeem spelen een aantal aspecten waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te overwegen hoe het gekozen WMS zal integreren met de bestaande systemen binnen jouw magazijn. Denk daarbij aan een boekhoudsoftware of ERP. Een goed WMS integreert naadloos met andere systemen waardoor alle gegevens consistent zijn.

De implementatie van een WMS kan daarnaast enige tijd in beslag nemen. Voorkom daarom tijdsverspilling door meteen een juist systeem te kiezen voor jouw bedrijf die gemakkelijk te implementeren is. Kies bijvoorbeeld voor het Warehouse Management Systeem bij MontaWMS. Deze verzorgt al bij ruim 1500 webwinkels de logistiek. Op die manier weet je zeker dat je een juist systeem hebt.

Makkelijk in gebruik voor werknemers

Een andere belangrijke factor voor het kiezen van het juiste Warehouse Management Systeem is het gebruiksgemak ervan. Je wilt natuurlijk het liefst een systeem implementeren dat gemakkelijk te gebruiken is voor de medewerkers. Wanneer zij weten hoe je de software op een effectieve manier gebruikt, realiseer je een verhoogde efficiëntie en productiviteit binnen jouw magazijn. Een WMS dat te ingewikkeld is om te gebruiken, kan de productiviteit juist verlagen en onnodige training vereisen. Dit kost op den duur alleen maar tijd en geld, en dat wil je voorkomen.

Kies voor professionaliteit en vakkundigheid

Wanneer je een weloverwogen keuze hebt gemaakt met betrekking tot een Warehouse Management Systeem voor jouw bedrijf, moet je enkel nog rekening houden dat dit systeem op een juiste manier geïmplementeerd wordt. Kies daarom voor een erkend e-commerce bedrijf, zoals Montawms.com. Zij hebben alle nodige kennis en ervaring om een WMS foutloos te implementeren en alle processen optimaal te automatiseren in jouw magazijn. Op die manier weet je zeker dat jij het maximale uit jouw WMS kan halen!

Nieuwste over Ondernemerstips