Wat doen paddo’s precies?

3 minuten leestijd

Je hebt vast wel eens vaker van mensen gehoord dat paddo’s gebruikt kunnen worden om een avondje te trippen. Het is een paddenstoelensoort uit de natuur welke je kunt gebruiken om psychedelische trip te kunnen ervaren. Wat paddo’s precies doen, waar ze vandaan komen en wat voor effecten ze hebben – dat en meer, zoals atlantis truffels, bespreken we in dit artikel.

Wat zijn paddo’s precies?

Paddo’s is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten paddenstoelen, die allemaal een hallucinerende werking of verandering van het bewustzijn kunnen hebben. Vergelijkbaar zijn in sommige gevallen truffels – die kunnen op dezelfde manier werken. In Nederland zijn paddo’s op het moment verboden, maar je kunt wel truffels met sporen van paddo’s legaal krijgen en kopen.

Werkzame stoffen

Hoe kunnen paddenstoelen er nou voor zorgen dat je bewustzijn verandert? Dat heeft alles te maken met de werkzame stoffen in paddo’s. Dat zijn psilocybine en psilocine, welke een trippende werking hebben. Deze stoffen verspreiden zich via je bloed tot en met de hersenen en je kan de eerste verandering in je bewustzijn waarnemen zo’n half uur nadat je de eerste inname hebt genomen. De duur van de werking verschilt van persoon tot persoon, en is afhankelijk van de ingenomen dosis. Vervolgens kun je tot 24 uur na de eerste inname de aanwezigheid van paddo’s aantonen in je urine.

De werking

Paddo’s hebben dus een psychedelische werking. Wanneer je ze in een lichte dosis gebruikt, kan het zijn dat je dingen op de muur gaat zien bewegen, dat bepaalde objecten ineens andere kleuren krijgen of dat bewegingen anders aanvoelen. Hoe hoger de dosis is, hoe groter het psychedelische effect. Houdt er wel rekening mee dat het risico aanwezig is dat je misselijk kunt worden of dat je in een bad trip kan geraken. Bij een bad trip kun je paranoïde en angstig worden. Het helpt als je dit voor de eerste keer gebruikt in een veilige en rustige omgeving, en wanneer er iemand in de buurt is die nuchter is, oftewel niets heeft gebruikt.

Kopen of plukken

In Nederland is het dus niet legaal om paddo’s te kopen, maar je kunt wel legaal magic truffels kopen. De echte durfal zou ook kunnen proberen zelf paddo’s te plukken. In Nederland groeien Kaalkopjes, welke je kan plukken en als paddo’s kunt gebruiken. Dit brengt echter grote risico’s met zich mee en paddo’s zijn heel moeilijk te onderscheiden van giftige soortgenoten. Daarom is zelf plukken niet aan te raden.

Nieuwste over Topondernemers