Waarom leasen van bedrijfsmiddelen veel voordelen biedt

3 minuten leestijd

Sta je voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen, dan is het de vraag of je deze gaat kopen of leasen. Vroeger vond men het belangrijk dat men eigenaar van iets werd, maar tegenwoordig lijken we dat steeds minder belangrijk te vinden. Naast het leasen van auto’s en het huren of leasen van bedrijfspanden, kiezen we dan ook steeds van voor lease als het gaat om andere bedrijfsmiddelen. Maar wat zijn daar de voordelen eigenlijk van?

Inspelen op veranderingen

Leasecontracten zijn vaak flexibel, waardoor het gemakkelijker is om in te spelen op veranderingen. Denk aan verhuizen, krimp of groei of een tijdelijke piek, allemaal redenen om meer of minder nodig te hebben. We durven het nog wel sterker te stellen: je houdt personeel gemakkelijker tevreden met flexibele leasecontracten. Lease je bijvoorbeeld een koffieautomaat bij Gio koffie leverancier en staan je medewerkers steeds in de rij voor een kop koffie? Door een extra koffieautomaat te leasen heb je snel extra capaciteit zonder dat je daarvoor direct een investering hoeft te doen. Een win-win situatie dus!

Maar ook softwarepakketten worden steeds vaker op een soortgelijke manier aangeboden, waardoor je deze snel aanpast als de situatie verandert, zonder dat dit voor hoge (eenmalige) kosten zorgt.

Weten waar je aan toe bent

Het uitsparen van die eenmalige kosten zorgt ervoor dat je cashflow op pijl blijft. Doordat je geen investeringen hoeft te doen, kun je ook zonder een zak geld toch de nieuwste producten in gebruik nemen. En dat tegen vaste kosten per maand, zo weet je altijd waar je aan toe bent. En ook bij een verandering weet je wat je kunt verwachten. Dat is een groot voordeel, ook banken en kredietverstrekkers vinden het fijn als de cashflow op orde is.

Onderhoud inbegrepen

Bij een leaseauto zit het onderhoud inbegrepen, dus ook daar kom je niet voor verrassingen te staan. Lease je andere zaken dan geldt hetzelfde: of het nu om het bijhouden ervan gaat, of vervangen als deze verouderd is, dit is zit inbegrepen in de prijs, of er zijn duidelijke afspraken over een eventuele meerprijs. Ook hier kom je niet voor verrassingen te staan! En zeg nou zelf, het is toch een fijn idee om altijd met de tijd mee te kunnen gaan, of het nu met je auto, je koffiemachine, je smartphone of laptop of je software is?

Het is dus niet gek dat steeds meer ondernemers kiezen voor het leasen van bedrijfsmiddelen!

 

Nieuwste over Topondernemers