Waarom kiezen voor zonnepanelen?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 12th augustus 2022, 11:52 am

Mensen vragen zich vaak af: waarom kiest iedereen tegenwoordig voor zonnepanelen? Zonne-energie is duidelijk de trend in hernieuwbare energie geworden. Huiseigenaren in het hele land hebben zonnepanelen op hun dak laten installeren en plukken daarmee de vruchten van zonne-energie. Naast de voor de hand liggende financiële voordelen, zijn er nog andere redenen waarom ook jij zou moeten overstappen op het gebruik van zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen. In deze blog lees je waarom jij zou moeten kiezen voor zonnepanelen.

Het meest belangrijke: de kosten van zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn gelijk. De prijs is vaak afhankelijk van de grootte, het merk, de kwaliteit van de materialen, de duurzaamheid, de garantie en eventuele certificeringen van de panelen en zelfs de installateurs.

Maar het is niet altijd een goed idee om zonnepanelen alleen op prijs uit te kiezen. Wanneer je voor de grootste en beste panelen gaat, zijn ze misschien niet geschikt voor jouw woning. Bespaar je op de kwaliteit, dan kan het zijn dat je niet de snelle terugverdientijd krijgt die je zou mogen verwachten. Vasthouden aan jouw budget is belangrijk, maar kies altijd voor zonnepanelen die het beste bij jouw woonsituatie passen en ga niet puur op basis van de bodemprijs op zoek naar zonnepanelen in Limburg.

De materialen van zonnepanelen

De drie meest populaire soorten zonnepanelen in Nederland zijn onder te verdelen in drie categorieën. De monokristallijn bijvoorbeeld, kent een hoog rendement en heeft goede warmtetolerantie eigenschappen. Deze worden vaak gebruikt op locaties met beperkte ruimte. De panelen gaan lang mee en worden al meer dan 50 jaar gebruikt.

De polykristallijn of multikristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen de meest populaire keuze voor installaties. Het silicium is van hoge kwaliteit, kan in elk klimaat worden gebruikt en presteert goed in energiesystemen voor afgelegen gebieden.

De Quasi-Monokristallijn bestaat uit een hybride paneel dat de eigenschappen van mono- en polykristallijne panelen combineert. Zo kun je precies kiezen wat het beste aansluit bij jouw woning en energiebehoefte.

Duurzaamheid, kwaliteit en de garantie

De garantie van een paneel is een belangrijke overweging bij de keuze van zonnepanelen. Het kan een indicator zijn van het vertrouwen van de fabrikant in haar producten. Maar vergeet niet dat garanties alleen worden gehonoreerd zolang het bedrijf actief is. Het is daarnaast nog een reden om een bekend merk te kiezen in plaats van een goedkope optie. De goedkope optie kan van de ene op de andere dag verdwijnen. Wil jij zonnepanelen aanschaffen in Bergen op Zoom? Kies dan voor een betrouwbaar bedrijf, zoals BINK Solar.

Belangrijke termen waar je op moet letten

Het plus/minus wattagebereik van een zonnepaneel wordt aangeduid in tolerantie. Een positieve tolerantie betekent dat het paneel het vermogen op het typeplaatje onder standaard testomstandigheden kan overschrijden. Hoewel panelen afhankelijk zijn van zonlicht, kan extreme hitte panelen juist minder efficiënt maken. Hoe lager het percentage van de temperatuurcoëfficiënt per graad Celsius, hoe beter.

Wanneer twee zonnepanelen evenveel kosten, maar één ervan heeft een hogere conversie-efficiëntie, of beter vermogen om zonlicht om te zetten in bruikbare elektriciteit, dan biedt dat paneel meer waar voor zijn geld. Houdt deze termen goed in gedachten wanneer je gaat shoppen of wanneer je in gesprek gaat met een installateur. 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog