Waarom is het verstandig voor ondernemers een VPN te gebruiken?

4 minuten leestijd

Als het gaat om veilig internetten én anoniem browsen, heb je vast wel eens gehoord over VPN. Het biedt onder andere privacy aan jou als gebruiker, omdat anderen niet bij je gegevens kunnen komen. Binnen de zakelijke wereld is VPN al veel langer gebruikelijk en dat is niet voor niets. Waarom het voor ondernemers verstandig is om een VPN te gebruiken, leggen we je hier uit.

Wat is een VPN?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network en dit is eigenlijk niet meer dan een speciaal ingerichte server waarmee jouw computer, tablet of smartphone een beveiligde verbinding kan maken. Je internetverkeer gaat vanaf het moment dat je verbinding maakt met deze VPN server, niet meer rechtstreeks en dat zorgt ervoor dat de gegevens die normaal gesproken meegestuurd worden als je een website bezoekt, zoals je IP-adres maar ook je inloggegevens, veilig afgeschermd worden. Zo wordt het een stuk minder gemakkelijk voor anderen om die gegevens te achterhalen zodat de kans dat je bijvoorbeeld gehackt wordt ook minder groot wordt.

Waarom is een reguliere VPN belangrijk voor ondernemers?

Voor ondernemers biedt VPN een belangrijk voordeel: door een VPN te gebruiken kun je op een veilige manier gebruik (laten) maken van gegevens die in het bedrijfsnetwerk staan, ook op afstand. Het maakt daarbij niet uit waar of met wat voor apparaat je probeert in te loggen, de verbinding naar het bedrijfsnetwerk is met een VPN altijd veilig.

Vooral in een tijd waarin we veel vanuit thuis werken is het een prettig idee dat je bedrijfsgegevens veilig zijn. Maar juist ook wanneer je inlogt vanaf een WiFi netwerk waarvan je niet weet hoe veilig dit is, zoals een hotspot, biedt een VPN verbinding je de garantie dat de gegevens die over die verbinding worden verstuurd en opgehaald versleuteld worden uitgewisseld.

Eventuele gevolgen van het niet gebruiken van een VPN

Met een betrouwbare VPN zoals van NordVPN voorkom je potentieel een hoop ellende. Zo kunnen hackers en criminelen via een onbeveiligde verbinding vrij gemakkelijk bij bedrijfsgegevens komen, zoals bankrekeningen en e-mail en op die manier geld wegsluizen of afhandig maken. Iets waar je een ondernemer natuurlijk niet op zit te wachten, een financiële strop en een hoop rompslomp.

Of er worden klantgegevens gestolen, waardoor je te maken krijgt met een datalek. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) moet dit gemeld worden en dit kan leiden tot reputatieschade en zelfs hoge boetes, wat voor ondernemingen flinke gevolgen kan hebben.

Als ondernemer wil je er alles aan doen om je gegevens, én die van je klanten, veilig te houden. Werk je dus wel eens op afstand, of doen medewerkers dat, dan is een goede, betrouwbare VPN onmisbaar. We leven in een tijd waarin het nieuwe werken, of dat nu thuiswerken, werken op afstand en/of werken in de cloud het nieuwe normaal is geworden. Daarbij mag een VPN gewoonweg niet meer ontbreken. Hackers zoeken namelijk net als inbrekers zoveel mogelijk naar de gemakkelijkste slachtoffers, en met een VPN maak je het ze weer een stukje moeilijker om bij jou binnen te komen.

Nieuwste over Topondernemers