Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, heb je een goed onderbouwd businessplan nodig. Het is voor jezelf een stok achter de deur om je aan je gestelde doelen te houden en tegelijkertijd heb je het nodig als je bij de bank aanklopt voor een lening. Of je er een heel boekwerk van maakt of niet, de keuze is aan jou. De volgende zaken moeten echter altijd in het plan staan om uiteindelijk een succesvolle onderneming op te zetten.
Jouw unique selling points
Niets kan zo demotiverend werken als collega’s of vrienden die zeggen: “Maar, zoiets bestaat toch al?”. Wij vinden echter dat je dit ook van een positieve kant kunt benaderen. Dat een product of vergelijkbare dienst al bestaat, betekent eigenlijk dat er een markt voor is en dat het potentie heeft voor succes. Als ondernemer moet je echter altijd je eigen persoonlijke draai geven aan jouw concept. Zo val je op en kloppen mensen eerder aan bij jou dan bij een van je concurrenten. Maak dus een lijstje van jouw kwaliteiten (heb je al bepaalde prijzen gewonnen of ben je door jouw werkervaring bij een professionele organisatie als Lybrae een expert geworden in jouw vak?) en beschrijf hoe je deze terug laat komen in jouw werkzaamheden.
Wat worden jouw doelen?
In je businessplan moet je ook een paar doelen opschrijven, zodat je weet waar je naartoe werkt. Schrijf bijvoorbeeld op hoeveel producten je wilt verkopen of hoe vaak je een dienst als stedenbouwkundige zou willen aanbieden. Hierbij noteer je ook globaal welke inkomsten dit oplevert. Bij het maken van de begroting (daar komen we nog op terug) kun je dit verder uitwerken en specificeren. Het opstellen van doelen is belangrijk zodat je een idee hebt welke inkomsten je kunt verwachten en als de groei niet zo gaat zoals je had verwacht, kun je op tijd bijsturen. Daarnaast kun je nog nevendoelen stellen: wil je jouw bedrijf energieneutraal maken? Schrijf dan bijvoorbeeld op hoe je dat wilt bereiken
De concurrentie: marktanalyse
Voordat je écht begint met je bedrijf, raden we je altijd aan om een uitgebreid marktonderzoek te doen. Je moet immers weten of er een markt is voor jouw idee. Kijk daarom eens goed naar wat jouw (potentiële) concurrenten doen, bijvoorbeeld naar hun verdienmodel, hoe zij hun product in de markt zetten en hoeveel klanten zij hebben. Daarnaast moet je ook een goed beeld hebben van jouw doelgroep. Zo krijg je een beter inzicht in hun behoeftes en leefwereld, waar jij vervolgens handig op inspeelt.
Money, money, money: de begroting
Ook als je niet zo van de cijfers bent, zul je even aan de slag moeten om je financiële plaatje helder te krijgen. Schrijf bijvoorbeeld op hoeveel geld je in je bedrijf wilt investeren, of je gebruik maakt van een lening of subsidie en de waarde van de materialen die je gebruikt. Maak ook een overzicht van de kosten die je zult gaan maken en hoe je deze uiteindelijk- liefst natuurlijk met een fijne winst- gaat terugverdienen. Kijk niet alleen naar het komende jaar, maar schrijf ook op hoe dit er dan over 5 jaar uitziet. Handig is om ook te weten hoe je moet omgaan met BTW berekenen, hierover kun je meer lezen in deze blog.