/

Voordelen van een overlijdensrisicoverzekering voor ondernemers

5 minuten leestijd

Je bent ondernemer, dus je kijkt graag vooruit; zowel voor je bedrijf als voor je privéleven. Je denkt aan nu, maar ook aan de toekomst. Maar wat als het ergste dan toch gebeurt? In dit artikel kijken we naar overlijdensrisicoverzekeringen. We gaan het hebben over waarom het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een slimme zet is, niet alleen voor de zekerheid van je gezin maar ook voor de continuïteit van je bedrijf.

Een vangnet voor dat wat je dierbaar is

Misschien sta je er niet bij stil of denk je er liever niet aan: Wat gebeurt er met je bedrijf en je gezin als jij er niet meer bent? Kan je bedrijf blijven bestaan? Red je gezin het zonder jouw inkomsten? Niet het leukste onderwerp, maar toch heel belangrijk. Daarom bestaat er zoiets als een overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Het idee is simpel: stel dat je onverwachts overlijdt, dan zorgt deze verzekering ervoor dat er geld naar je familie of je bedrijf gaat. Dit geeft je nabestaanden rust en je bedrijf kan doordraaien. Je kiest zelf hoeveel je verzekert en voor hoe lang. En de overlijdensrisicoverzekering kosten? Die kunnen afhangen van verschillende factoren zoals je leeftijd, gezondheid, levensstijl en de hoogte van het verzekerde bedrag. Ook spelen zaken als je beroep en hobby’s een rol; risicovollere beroepen of hobby’s kunnen leiden tot hogere premies. Meestal moet je ook een gezondheidsverklaring invullen.

Financiële veiligheid voor je familie en je bedrijf

Een overlijdensrisicoverzekering kiezen is niet alleen belangrijk voor je familie, maar ook voor je bedrijf. Je kunt deze verzekering dan zien als een soort parachute voor je gezin en je bedrijf. Thuis zorgt het ervoor dat de boodschappen betaald blijven. En je bedrijf? Dat blijft draaien, zelfs als jij er niet meer bent om de boel te leiden. Het geld uit de verzekering kan schulden aflossen of de kosten dekken tot er een nieuwe kapitein aan het roer staat.

Fiscale voordelen en maatwerkopties

Het afsluiten van een zakelijke verzekering verschilt van het afsluiten van een persoonlijke verzekering. Wist je dat een overlijdensrisicoverzekering ook belastingvoordelen kan hebben? Over de overlijdensrisicoverzekering betaal je in de meeste gevallen namelijk geen belasting. Bovendien betalen je nabestaanden over de uitkering vaak ook geen inkomstenbelasting. In sommige gevallen kan het wel zo zijn dat er erfbelasting moet worden betaald.

Je bepaalt zelf hoeveel je verzekert, voor hoe lang en voor welke specifieke risico’s. Dat kan van alles zijn, van je hypotheek tot een extra inkomen voor je gezin. Heb je een zakelijke partner? Dan kun je regelen dat het bedrijf soepel blijft draaien als één van jullie wegvalt. Kortom, met een overlijdensrisicoverzekering pas je de dekking aan jouw leven en bedrijf aan. Je betaalt alleen voor wat je nodig hebt, en dat maakt het een slimme keuze voor elke ondernemer.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je BV

Als een BV een overlijdensrisicoverzekering afsluit dan is de premie aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. De uitkering wordt ontvangen door de BV. Deze maakt dan wel deel uit van het resultaat van de onderneming en daar moet belasting over worden betaald.

Verschillende vormen van overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn verschillende overlijdensrisicoverzekeringen. Ieder met hun voor- en nadelen.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Kies je voor deze vorm dan ben je de gehele looptijd voor een vast bedrag verzekerd tegen een vaste premie per maand. Het maakt niet uit of je aan het einde van de looptijd overlijdt of al snel na het afsluiten van de verzekering. Het bedrag dat aan jouw nabestaanden wordt uitgekeerd blijft altijd hetzelfde.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Met deze verzekering daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd ieder jaar. De premie daalt ook. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de behoefte aan een uitkering; dat is het idee. Om deze reden is deze vorm van overlijdensverzekering vooral voor oudere ondernemers interessant.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Ook bij deze vorm van verzekeren daalt het bedrag dat je nabestaanden krijgen uitgekeerd. Het bedrag daalt aan het begin van de looptijd minder hard dan aan het einde. De premie wordt ook minder gedurende de looptijd.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog