VoIP bellen: wat is het en waarom kies je ervoor?

4 minuten leestijd

VoIP is een term die de gemiddelde ondernemer niet onbekend in de oren klinkt. Ondanks dat je er waarschijnlijk weleens van gehoord hebt, weet je misschien niet precies wat het is. Zonde, want VoIP telefonie kan ook voor jouw bedrijf interessant zijn. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat het precies en wat de voordelen van deze manier van bellen voor jouw bedrijf zijn.

Wat is VoIP precies?

Om te beginnen moet je weten dat VoIP de afkorting is van Voice over Internet Protocol. Als je bedrijf kiest voor VoIP bellen, bel je via het internet en niet langer via een vaste telefoonlijn. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit beter is. Dit komt voornamelijk doordat je niet langer belt naar een telefoonnummer, maar naar een IP-adres.

Voordelen van VoIP voor jouw bedrijf

Steeds meer bedrijven zijn de laatste jaren overgestapt naar VoIP bellen. De kwaliteit van het gesprek is één reden om voor deze manier van bellen te kiezen, maar het is zeker niet de enige. VoIP telefonie brengt namelijk nog een aantal andere voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij de grootste voor je op een rijtje gezet.

– Goedkoper: naast een lager bedrag per oproep liggen de abonnementskosten ook lager. Bij bellen over internet hoef je bovendien niet te investeren in dure telefoonlijnen en hardware.
Flexibiliteit: VoIP bellen is locatie onafhankelijk. Je personeel kan er niet alleen gebruik van maken als ze op kantoor werken, maar ook als ze verbonden zijn met hun huis internet. Dit maakt VoIP telefonie ideaal voor thuiswerken.
– Veilig: bij veel VoIP diensten worden oproepen versleuteld. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat gevoelige informatie van je bedrijf op straat komt te liggen.
– Schaalbaar: het aantal mensen dat gebruik maakt van VoIP telefonie binnen je bedrijf is aan te passen zonder dat je hier veel veranderingen voor hoeft te doen. Vaak is het aanmaken van een nieuwe gebruiker voldoende.
– Onderhoudsvriendelijk: aangezien je belt over internet met VoIP, hoeft er minder onderhoud uitgevoerd te worden aan systemen. Bovendien worden updates en verbeteringen automatisch uitgevoerd.

Zitten er ook nadelen aan?

VoIP bellen heeft de nodige voordelen, maar er zitten ook een paar nadelen aan. Aangezien je een VoIP modem aansluit op het elektriciteitsnet, ben je volledig afhankelijk van stroom. Is er een stroomstoring? Dan kun je niet bellen tot deze storing verholpen is. Daarnaast kan een slechte wifi-verbinding voor problemen zorgen bij het bellen.

VoIP centrale in de cloud

Vroeger maakten bedrijven vaak gebruik van een inhouse telefooncentrale voor VoIP bellen. Dit kan nog steeds, maar tegenwoordig geven bedrijven vaak de voorkeur aan een VoIP centrale in de cloud. Een fysieke telefooncentrale is hierdoor niet langer nodig en dat bespaart ruimte. Extra bijkomstigheid is dat je bij VoIP via de cloud niet gebonden bent aan een vaste locatie. Hierdoor kun je in feite werken waar je wilt, zowel in Nederland als daarbuiten. Tot slot kun je met een VoIP centrale in de cloud zowel vaste als mobiele telefoons gebruiken.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog