Vind de juiste kandidaat met executive search

4 minuten leestijd
two women in front of dry erase board
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Last Updated on: 19th september 2022, 10:58 am

Als ondernemer zijnde is het van belang om goed personeel te hebben. Wat nog belangrijker is, zijn gekwalificeerde executives om het bedrijf draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan algemeen management (CEO, COO) en human resources. Het is dus goed om na te denken over het selecteren van de juiste persoon, maar hoe doe je dat?

Schakel een executive search bureau in

Een executive search bureau kan je helpen met het vinden van de juiste kandidaat voor het bedrijf. Wat houdt executive search precies in? Executive search is het recruiten van talenten met een vaste baan. Het gaat vaak om vacatures die niet open op internet staan en betreft senior en bestuurlijke posities.

Executive search wordt vaak nog verward met werving en selectie, het verschil tussen deze twee begrippen is dat bij werving en selectie de kandidaat zelf werkzoekende is. Deze persoon zal zelf opzoek gaan naar vacatures en diens CV uploaden op verschillende databanken. Bij executive search gaat dat niet op deze manier, een search bureau benaderd persoonlijk en heel direct een passende kandidaat. Zij richten zich niet op actief zoekende maar naar mensen die een overstap zouden kunnen overwegen bij een mooi aanbod.

Dit zijn de bestuurlijke posities die door een executive search bureau behandeld wordt en gekwalificeerde talenten voor zoekt:

 • Algemeen management
 • Financieel management
 • Human resources
 • Sales- en marketingmanagement
 • Communicatiefuncties
 • ICT
 • Inkoopfuncties
 • Corporate staff

Voordelen van een search bureau

Het inschakelen van een bureau wat voor jouw bedrijf de geschikte kandidaten zoekt en benaderd, kent vele voordelen.

 • Expertise staat bovenaan

Een executive search bureau staat middenin verschillende markten en weet precies hoe ze jouw bedrijf kunnen helpen aan een passend talent. Daarnaast hebben deze bureau’s verschillende, werkende strategieën om aan de slag te gaan.

 • Heldere communicatie

Doordat je als bedrijf een bepaalde zaak weggeeft, betekent niet dat je geen inzage meer hebt over de case. Bij search bureaus zorgen de consultants ervoor dat de opdrachtgever altijd betrokken zijn bij het proces. Daarnaast worden genomen stappen overlegd en wordt er vaak een rapportage bijgehouden.

 • Alle aandacht voor jouw opdracht

De werkzame consultant die op zoek zal gaan voor de opdrachtgever zal alle aandacht geven aan de case. Als opdrachtgever heb je dus één aanspreekpunt en weet je dat er met volle motivatie wordt gezocht naar een passend persoon.

Hoe gaat een bureau te werk?

Bij onder andere het search bureau De Vroedt & Thierry starten ze elke executive search met het in kaart brengen van de specifieke situatie bij de klant. Dit noemen zij een ‘context scan’. Door middel van deze scan verdiepen zij zich in de aspecten: huidige strategie, de cultuur van de organisatie, de fase waarin de organisatie zich bevindt, de belangrijkste uitdagingen, doelstellingen en de naaste collega’s.

Na het vaststellen van bovenstaande aspecten selecteren zij kandidaten door middel van criterium gerichte interviews. Passende kandidaten krijgen een feedbackformulier en leggen daarin de belangrijkste competenties, persoonskenmerken en drijfveren per search vast. Deze methode komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en zorgt voor objectivering van de selectie.

Verdere informatie over het vervolg van het proces is te vinden via het bureau De Vroedt & Thierry.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips