Tuingereedschap | Wat heb je nodig?

7 minuten leestijd

Heb jij net een mooie tuin aangelegd? Of heb je net een huis gekocht en je hebt nog niks in huis om je tuin bij te houden? Lees dan vooral even verder om te weten wat je allemaal nodig hebt. Er is veel verschil in soorten tuinen, bij grotere tuinen zal je meer gereedschap nodig hebben als bij kleine tuinen. Heb je alleen een balkon, zal het weer anders zijn. 

Basis tuingereedschap

We zullen bij de basis beginnen. Heb je alleen een klein balkon waar je niet veel op kwijt kan, zal het vooral gaan om plantenbakken. Een bezem en een stoffer en blik zijn in elk huishouden welkom. Ook een gieter is onmisbaar. Tuinhandschoenen zijn ook erg handig en bespaar je een poetssessie om de grond onder je nagels vandaan te krijgen. De snoeischaar is ook een uitkomst bij het snoeien van je bloemen en/of planten. Een keukenschaar houdt het vaak niet lang vol en kost veel meer moeite. De plantschep, deze heb je nodig als je de planten gaat poten in de pot. Een handkrabbertje heb je nodig om de grond netjes aan te harken. 

Gemiddelde tuin 

Heb je een normaal tuin van een gemiddeld rijtjeshuis, kom er vaak wel wat meer bij kijken. In veel gevallen is er dan een gazon, een haag om de tuin, gepote planten, struiken en/ of bomen. Dit betekent dat je ook veel meer aan tuingereedschap nodig zal hebben. De basis wat je nodig zal hebben, is wat we hierboven ook hebben genoemd, Daar komt nog meer bij met een gemiddelde tuin. Heb je een gazon, is een grasmaaier van belang. Hierin is veel keus, kijk ernaar wat het beste bij jou past. ook kan je gebruik maken van een grastrimmer. Een hark en een schop zal je ook nodig hebben. Een emmer of kuip voor het groenafval. Ook zou je kunnen kiezen voor een kruiwagen mocht hier ruimte voor zijn. Heb je een haag om je tuin heen, zal deze ook bijgehouden moeten worden. Hiervoor heb je een Heggenschaar nodig. Voor de beplantingen heb je niet alleen de snoeischaar nodig, maar ook voor het onkruid bij te houden en de grond mooi te maken heb je gereedschap nodig. Denk hierbij aan een spitvork, hark, en voor de kleine plekjes een handkrabber, en een hak. Werk je hierbij veel op je knieën, is een kniekussen erg fijn.  

Om je tuinpad en je terras aan te vegen, is een goede bezem van belang. Een bezem met harde haren is hiervoor het fijnste. Ook heb je de bladhark om even het grove blad weg te vegen. 

Lang niet alle tuinen bestaan uit gras. Heb je veel tegels in de tuin is de hoogdrukspuit een uitkomst voor je groene aanslag. Door de krachtige waterstraal kunnen deze machines hardnekkig vuil van en tussen de tegels wegspuiten. Ook de tuinslang zal je hiervoor nodig hebben, al is deze sowieso een must in een tuin om je beplanting te voorzien van water. Is je terras weer heerlijk schoon, kun je met een tuinset weer heerlijk genieten van de aankomende zomeravonden. 

Grotere tuinen 

Bij een grote tuin heb je eigenlijk niet heel veel meer nodig als bij een gemiddelde tuin. Alleen kan je dan wel jezelf de vraag gaan stellen of tuinieren tot je hobby behoord. Want je zal er meer tijd in moeten besteden. Je kan uiteraard ook kiezen voor makkelijke en slimme oplossingen. Heb je een groot gazon, denk hierbij een robot grasmaaier. Dit zal een hoop tijd schelen. Hou je niet van tuinieren of heb je er weinig tijd voor, leg dan een slimme tuin aan. Vakken met beplanting kosten veel minder onderhoud in een grote tuin. Het snoeien en bemesten kun je niet tegenhouden, dit zal toch moeten gebeuren. Maar het onkruid zoveel mogelijk tegenhouden kan door gebruik te maken van bodembedekkers en door je borders goed vol te zetten. Besproeiing aanleggen is vaak ook een uitkomst in grote tuinen. Vooral in de drogere zomers zal je hier veel tijd mee besparen. 

Tuingereedschap onderhouden 

Goed gereedschap kan lang meegaan. Uiteraard is dat afhankelijk van hoe je het gebruikt. Als je er goed voor zorgt gaat het langer mee en werkt het beter. Maak na gebruik altijd je gereedschap schoon. Even afspoelen met de tuinslang is in de meeste gevallen voldoende. Blijft de grond toch plakken, schrob het dan met een borsteltje schoon. Tuingereedschap met scherpen randen vragen om iets meer aandacht. Denk hierbij aan snoeischaren of mesjes. Deze kan je het beste met een doekje schoonmaken en hardnekkige vlekken met wat afwasmiddel. Je kan je tuingereedschap met olie (bijv. WD-40) beschermen tegen roest. Olie werkt waterafstotend en daarom perfect als beschermlaag.  Het ontstaan van roest betekend niet einde van je gereedschap, maar het is wel vervelend. Er zijn handige middeltjes om dit te behandelen. Denk hierbij aan witte azijn of WD-40. Ook de houten onderdelen kan je behandelen met lijnzaadolie. 

Tuinmeubelshop biedt een assortiment afdekhoezen en onderhoudsmiddelen om je tuinmeubels in topconditie te houden. 

Om slijtage zo veel mogelijk te voorkomen is het ook belangrijk om je gereedschap netjes op te bergen. Ophangen wordt vaak aanbevolen om roesvorming en botheid tegen te gaan. Doe het ook in een droge omgeving. 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog