Test maakt beroepskeuze minder lastig

3 minuten leestijd

Het is voor veel jongeren lastig om een keuze te maken voor een toekomstig beroep. Een beroepentest kan die keuze een stukje gemakkelijker maken. Voor de jongeren is dat prettig, want daarmee wordt een stukje onzekerheid weggenomen. Een ander voordeel van het vroegtijdig een beslissing nemen over het beroep waarvoor je een opleiding wilt volgen is, dat de jongeren een doel hebben. Vaak leidt dit ertoe dat ze tijdens hun opleiding meer gemotiveerd zijn. Er bestaan veel beroepentesten. Je kan kiezen voor een gratis test, waarbij je een indicatie krijgt van je competenties. Een uitgebreide test geeft veel meer details over het beroep dat bij je persoonlijkheid past.

Wetenschappelijk onderbouwd

Een uitgebreide beroepskeuzetest is een serieus onderzoeksmiddel. Aan die testen liggen wetenschappelijke studies ten grondslag. Naar aanleiding van een groot aantal vragen wordt er een profiel gemaakt van je persoonlijkheid, op basis waarvan er een aantal beroepen worden geselecteerd. Houd wel in het achterhoofd, dat het resultaat van de test afhankelijk is van de ernst waarmee je de vragen invult. Wees dus eerlijk en neem de tijd om de test serieus in te vullen. Het resultaat van de test bestaat uit een aantal van 20 beroepen, waarbij wordt aangegeven op welk niveau je die zou kunnen uitoefenen.

Let op het verschil

In dit artikel zijn een beroepentest en een beroepskeuzetest besproken. Waarschijnlijk had je al gezien dat dit verschillende testen zijn. Voor alle duidelijkheid: een beroepentest kijkt naar concrete beroepen en aan de hand van een aantal vragen wordt bepaald of dat een beroep is waar jij interesse in zou kunnen hebben. Een beroepskeuzetest is ingewikkelder en gaat dieper in op je persoonlijkheid. Op basis van de antwoorden op de vragen wordt een richting bepaald, die goed zou passen bij je karakter en persoonlijke eigenschappen.

Andere soorten testen

Een beroepentest alleen is niet zaligmakend. Je hebt te maken met talloze persoonlijke eigenschappen, die invloed hebben op je vaardigheden en interesses. Gelukkig kun je al die eigenschappen laten testen. Een hele bekende test is de IQ test. Maar je kan ook laten testen welke carrière bij jou past, en of je persoonlijkheid wel strookt met bepaalde keuzes voor je toekomst. Het is ook mogelijk om te testen voor welke studies je geschikt bent. Als je al hebt gekozen voor een baan in het management, bestaat er een managementtest om te bepalen welke stijl van leidinggeven het beste bij jou past.

Nieuwste over Blog