Terug naar kantoor: Wat vinden we daar nou echt van?

4 minuten leestijd

De zomer komt alweer bijna ten einde. Zal iedereen in september teruggaan naar kantoor? Dat valt nog te betwijfelen. Eind juni 2021 is de thuiswerkplicht van het kabinet opgeheven, maar tot nu toe keren mensen maar mondjesmaat terug naar kantoor. Het thuiswerkadvies ging slechts een maand later (19 juli 2021) weer in. Willen mensen nog wel naar kantoor en hoe regelen wat dat op een veilige manier? We bekijken het in dit artikel.

Terug naar kantoor

Uit een onderzoek van EenVandaag blijk dat slechts 1 uit de 10 werknemers weer terug naar kantoor wil ‘zoals normaal’. Hieruit blijkt dus dat Nederlanders het thuiswerken wel kunnen waarderen. Dat is begrijpelijk. Thuiswerken biedt namelijk veel flexibiliteit, het bespaart tijd en ook hoeven we niet meer uren in de file te staan. Daarnaast vinden veel mensen het fijn om hun eigen werkritme te bepalen.

Nadelen van thuiswerken

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan thuiswerken. Sommige mensen voelen zich namelijk geïsoleerd door het thuiswerken. De thuiswerkplicht geldt namelijk al vanaf maart 2021, met een korte onderbreking in juli. Mensen missen het sociale aspect van kantoor en ook de inspiratie van het samenwerken met anderen. Ook hebben sommige werknemers moeite met het scheiden van werk en privé. Wanneer klappen we onze laptop ’s avonds bijvoorbeeld dicht? En checken we na het eten nog onze email? Het is soms lastig deze grenzen te bewaren.

Verplichtingen van bedrijven

Het huidige thuiswerkadvies van de Rijksoverheid luidt als volgt: werk vanuit huis, tenzij dat niet anders kan. Een duidelijk bericht. Tot 1 september is thuiswerken dan ook de regel. Welke regels er daarna gelden is nog niet duidelijk. Wel beginnen werkgevers zich voor te bereiden op een veilige terugkeer naar kantoor.

Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers een gezonde en veilige werkplek te bieden. De werkplek moet zo ingericht zijn dat mensen 1.5 meter afstand kunnen houden. Daarbij moeten werkgevers alert blijven op eventuele symptomen bij werknemers. Uiteraard bestaat deze verantwoordelijkheid ook bij werknemers.

Veel werkgevers hebben de afgelopen tijd hun verantwoordelijkheid genomen door werknemers te laten testen op corona. Spoedteststraat komt voor bedrijven op locatie een PCR test afnemen. Dit geeft mensen een veilig gevoel, zeker na de vakantieperiode. Officieel geldt nu nog de thuiswerkplicht, maar het is niet onaannemelijk dat mensen de komende tijd weer enkele dagen op kantoor gaan werken.

Waar moeten werknemers aan denken?

Misschien blijf je nog wat langer thuiswerken of kijk je er juist naar uit om na de zomer weer een paar dagen op kantoor te werken. Niet alleen werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor een veilig kantoor. Ook werknemers moeten hun steentje bijdragen. Hoe ziet dat eruit? Werknemers moeten met de volgende dingen rekening houden:

  • Genoeg afstand houden van collega’s.
  • Bewust zijn dat sommige werknemers nog onwennig of angstig zijn.
  • Niet naar kantoor gaan met een verkoudheid.
  • Bij twijfel altijd laten testen.
  • Goede hygiëne topassen op kantoor (vaak handen desinfecteren, je bureau schoonhouden etc.)

De verwachting

Vroeg of laat zullen we weer teruggaan naar kantoor. Niet alleen werkgevers maar ook werknemers hebben behoefte aan de structuur. Wel is gebleken is dat thuiswerken ook veel voordelen biedt. Hoogstwaarschijnlijk zullen sommige mensen ook na corona 1-3 dagen thuis gaan werken. Veilig terugkeren naar kantoor is mogelijk, maar inzet is vereist van zowel werkgevers als werknemers.

Nieuwste over Blog