/

Repareren steeds vaker het alternatief voor vervangen

4 minuten leestijd
Repareren steeds vaker het alternatief voor vervangen

Last Updated on: 25th maart 2025, 11:41 am

We moeten duurzamer gaan leven, dat geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. Daarom wordt repareren vaker de norm dan vervangen. Nog steeds worden veel producten gemaakt op een zodanige wijze dat reparatie niet of nauwelijks mogelijk is. Sommige producten zijn ook zo goedkoop dat dit alleen al om die reden geen reële optie is. Vooral producten van grote Chinese webwinkels worden tegen dumpprijzen op de Europese markt verkocht. Dan is de keuze ‘vervangen of repareren’ snel gemaakt. Dat is jammer, want al deze wegwerpspullen komen op de afvalberg terecht. Er worden wel grondstoffen gerecycled, maar dit gebeurt nog lang niet op grote schaal. Nog geen 30 procent van wat wordt ingezameld wordt daadwerkelijk hergebruikt.

Dan toch maar repareren?

Soms is repareren zeker een optie. Zoals met de industriële lijmproducten van PremTech. Deze kunnen overigens niet alleen bij reparaties worden gebruikt maar ook bij de productie van nieuwe artikelen. Hier wordt immers ook vaak lijm bij gebruikt, vooral bij kunststof. Het doel is dat de twee gekoppelde onderdelen goed aan elkaar vast zitten, als het even kan ook als het artikel nat wordt. Repareren is lang niet altijd mogelijk, maar toch zijn er zeker mogelijkheden om een product dat kapot is gegaan te herstellen. Daarbij geldt natuurlijk wel de voorwaarde dat het apparaat daarna nog wel veilig is. Producten die hersteld worden bevatten vaak elektronica, omdat dit juist de onderdelen zijn die gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Revisie en refurbished

Al komt er lang niet altijd 2 componenten lijm voor kunststof aan te pas, toch kun je van sommige producten wel gereviseerde of refurbished artikelen kopen. Zo is het heel gebruikelijk om accu’s van elektrische auto’s en fietsen te reviseren. De accu’s gaan een aantal jaren mee en worden dan minder accuraat en dus moeten ze worden vervangen. Reviseren is dan veel goedkoper. Vooral voor bedrijven met een elektrisch wagenpark is dit zeker rendabel. Particulieren laten vaak de accu van hun e-bike reviseren zodat die opnieuw zo’n 5 jaar mee kan. En de verkoop van refurbished smartphones is al jaren een zeer goed lopende business.

Meer recyclen

De overheid wil dat we nog meer producten gaan hergebruiken. Daarom schieten ook de zogenaamde repair cafés als paddenstoelen uit de grond. Hier werken slimme techneuten die er brood in zien om koffiemachines, strijkijzers, stofzuigers en televisies te repareren. Daarbij moet natuurlijk wel goed worden gekeken of reparatie de moeite waard is, omdat nieuwe apparaten nu eenmaal snel goedkoper worden. Dertig jaar geleden kostte een koffiezetapparaat meer dan honderd gulden. Vandaag de dag koop je ze voor een paar tientjes, al betalen we nu natuurlijk met de euro. Maar kijkend naar de inflatie zou een koffiemachine als die dezelfde prijs had gehouden nu honderden euro’s kosten. Dat kost hij niet, zo weten we allemaal. Daarom was repareren vroeger ook meer gebruikelijk dan tegenwoordig. En dat is best jammer, want spullen worden soms wel erg gemakkelijk afgedankt als ze niet meer goed functioneren.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog