Project control: waarom is het de laatste tijd zo populair?

3 minuten leestijd

In een bedrijf gaat het vaak om projecten. Hoe groot of klein ze ook zijn, de kans zit er dik in dat jij met een bedrijf regelmatig aan een project werkt. Dat projecten dan ook een belangrijk onderdeel zijn van het werkleven, is inmiddels vanzelfsprekend. Toch betekent dat niet dat projecten altijd vlekkeloos verlopen, Zo kan het zomaar zijn at een project qua tijd ineens uitloopt, of dat de kosten van dit project ineens veel hoger uitvallen dan van tevoren ingeschat was. Wat kun je het beste doen om dit in de toekomst te voorkomen? Een project control manager inschakelen. Dit is waarom:

Project control uitgelegd

Project control klinkt misschien als een niet-pakkende en abstracte term, maar eigenlijk is het veel concreter dan je misschien zou verwachten. Iemand die verantwoordelijk is voor de project control zorgt ervoor dat projecten lopen zoals ze zouden moeten lopen. Dat betekent dus ook dat de projecten niet ineens hoger uit zullen vallen qua kosten dan was beoogt, maar ook dat het schema van de projecten wordt gevolgd en er niet ineens veel vertraging (vaak onnodig) ontstaat.

woman in blue long sleeve shirt wearing black framed eyeglasses

Contacten worden gemanaged

Een van de dingen war project control zich op focust is het gelijkwaardig behandelen van verschillende belangen. Het lastige aan het goed voltooien en afronden van projecten is vaak dat je met meerdere partijen samenwerkt, die allemaal hun eigen gedachten, ideeën en voorkeuren hebben. Iemand die verantwoordelijk is voor de project control zal waarborgen dat deze contacten allemaal gelijkwaardig worden behandeld en al hun belangen op een gelijkwaardige manier vertegenwoordigd zijn.

Bankzaken

Het regelen en vastleggen van verschillende bankzaken is als ondernemer misschien niet je favoriete bezigheid, maar toch is dit ontzettend belangrijk. Mocht er wat misgaan, dan is een garantie wel zo fijn om te hebben. Project control focust zich ook (of misschien wel: juist) op deze zaken en zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een bankgarantie ligt. Stel dat er dan een aannemer plotseling failliet gaat, is jouw geld niet zomaar weg.

Zicht op de planning

Project. Ontrol is mede zo belangrijk omdat er hiermee zicht gehouden wordt op de planning en op de rem wordt getrapt wanneer dat nodig is. Wanneer het juist belangrijk is om extra gas te geven, kan iemand verantwoordelijk voor de project control dit juist ook aangeven.

Nieuwste over Topondernemers