/

Praktische tips voor de groei van je webshop!

5 minuten leestijd
Praktische tips voor de groei van je webshop!

Veel webshopeigenaars hebben de droom om te groeien, maar lang niet iedere ondernemer slaagt hierin. Het aanbod – en daarmee de concurrentie – is immers groot. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken om je webshop verder uit te breiden? Dit zijn praktische tips en tricks.

Efficiëntie waar mogelijk

Om je webshop te laten groeien, is het belangrijk om je webshop zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Zo heb jij – of je personeel – immers weer meer tijd om andere taken op te pakken. Op allerlei gebieden kun je voor efficiëntie zorgen. Zorg onder andere dat je je voorraad monitort en onderdelen op tijd bijbestelt. Dozen kopen doe je al ruim voordat de voorraad op begint te raken. Je wilt immers dat het versturen van de pakketten gewoon doorloopt! Beheer tevens de voorraad van je producten, wat je ook verkoopt. Richt een handige werkruimte in, om de productie en verzending te realiseren. Zorg tevens dat je verzendproces en webshop goed op elkaar aansluiten. Je kunt processen rondom betalingen en voorraadbeheer grotendeels automatiseren. Dat is het uitzoekwerk en de investering voor veel ondernemingen al gauw waard.

Personeel aannemen

Hoe groter een webshop groeit, hoe meer werk er te doen is. Het stukje groei zit ‘m dus ook vaak in het aannemen van personeel! Zo kun je de groei bolwerken. En dat is weer belangrijk om je klanten tevreden te houden en de verkoop draaiende te houden. Ga op zoek naar geschikt personeel, bijvoorbeeld om pakketten in te pakken en te versturen. Ook op het gebied van logistiek, planning en uitvoering helpt personeel je: bij verzenddozen kopen bijvoorbeeld. Op het gebied van marketing kun je veel terrein winnen, zeker als je je hier nog niet zozeer mee bezig hebt gehouden. Werk daarom samen met marketingprofessionals, die weten hoe je bedrijf verder kan groeien. Meer klanten vinden dan straks je webshop. Maar weet wel dat dit ook meer vragen, klachten en opmerkingen met zich meebrengt. Geen probleem natuurlijk, als je personeel aanneemt om de klantenservice op te pakken. En om intern alles op rolletjes te laten lopen, denk je nog aan HR-personeel. Schat op die manier zelf in welk personeel je kunt gebruiken voor je bedrijf. En breid langzaam maar zeker uit!

Webshop optimaliseren

Je webshop kan maar beter gebruiksvriendelijk zijn. Zo groeit je bedrijf namelijk ook sneller! Lopen bezoekers tegen problemen aan op je site, zoals een lange laadtijd of een slechte zoekfunctie? Dan zijn ze zo weer verdwenen, naar de concurrent toe. Precies: dat wil je liever voorkomen. Optimaliseer je webshop, zodat deze makkelijk te navigeren is, snel laadt en op elk toestel goed te gebruiken is. Op die manier krijg je meer conversies! Werk je webshop natuurlijk ook regelmatig bij. Verwijder producten die je niet meer verkoopt. Voeg nieuwe producten toe en geef deze een prominente plek in de webshop. Kijk ook regelmatig naar de algemene pagina’s van de webshop: klopt de informatie hier nog? Je webshop up to date houden kan ook met onder andere het plaatsen van blogs en reviews.

Vindbaarheid vergroten

Om te groeien, heb je natuurlijk wel klanten nodig. En die klanten moeten jouw webshop weten te vinden! SEO speelt hier een grote rol in, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Gebruik in je webshop relevante zoekwoorden, in je teksten, afbeeldingen, productomschrijvingen, titels en URL’s. Welke zoekwoorden voor jouw webshop relevant zijn, hangt af van je doelgroep en producten. Ook het verkrijgen van backlinks vergroot de vindbaarheid van je webshop. Klinkt dit als abracadabra? Dan kun je er een expert voor inschakelen, zodat je vindbaarheid op de juiste manier wordt vergroot. Ook via social media kun je je vindbaarheid laten groeien. Wees hier dus actief! En zet in op efficiënte e-mailmarketing, om het cirkeltje helemaal rond te maken.

Werk consistent aan de groei van je webshop. Van het verzendproces tot het marketingplan: alle onderdelen spelen hierin een rol. Je kunt kwalitatief personeel aannemen om dit op poten te zetten. En onthoud tot slot ook: geduld is een schone zaak. Een webshop is niet van de ene op de andere dag een grote speler, maar groeit doorgaans eerder gestaag.

Nieuwste over Blog