/

Op deze manier besparen bedrijven tijd én geld met VR-trainingen

6 minuten leestijd

Een van de begrippen die we de laatste jaren steeds vaker terug zien in het bedrijfsleven is virtual reality (VR). Hoewel dit begrip van oorsprong vooral populair was in gaming en entertainment, zien steeds meer ondernemers de kracht in van virtual reality. Zo wordt het alsmaar vaker gebruikt in de vorm van trainingen.

Geen klassikale opleidingen meer met reistijd en afleiding, maar een VR bedrijf dat realistische trainingen gewoon op locatie kan aanbieden: op de werkvloer of zelfs thuis. Dit leidt tot snellere resultaten, betere prestaties en geldbesparing. In dit artikel lees je meer over hoe bedrijven tijd én geld besparen met behulp van VR-trainingen.

Wat houdt een VR-training precies in?

Sinds enkele jaren worden VR-trainingen ingezet bij bedrijven om werknemers op een toegankelijke, efficiënte en voordelige manier op te leiden. Het betreft een leervorm waarbij mensen via een virtual reality-bril worden ondergedompeld in een andere, gesimuleerde wereld waarin ze van alles kunnen leren. Deze wereld is bijvoorbeeld een virtuele werkplek waarin ze bepaalde taken moeten uitvoeren en beslissingen moeten nemen, zonder dat ze daadwerkelijk op die locatie hoeven te zijn. Maar: door de virtual reality bril én de gesimuleerde wereld lijkt het wel alsof ze fysiek aanwezig zijn op de desbetreffende plek.

Het grote verschil met een gewone opleiding is dat een medewerker actief wordt betrokken in het leerproces door fysiek en actief dingen te doen. Waar je bij gewone trainingen vaak in een passieve houding moet luisteren of kijken, leer je nu meer door daadwerkelijk al mee te doen en taken uit te voeren. Op die manier voelt een VR-training niet aan als een verplicht nummer, maar meer als een realistische oefensituatie waarin men al kennismaakt met bepaalde situaties en waarin fouten gemaakt mogen worden, omdat het toch geen ‘echte’ situatie is.

Veelvoorkomende typen VR-trainingen op de werkvloer

Binnen VR-trainingen zijn verschillende typen trainingen die bedrijven kunnen volgen; ze zijn er in alle vormen en maten. We zien dat er een aantal trainingen is dat veel voorkomt, waarbij elk type aansluit bij een andere bedrijfsbehoefte.

Technische of operationele VR-trainingen

De technische VR-training richt zich op het aanleren van bepaalde praktische vaardigheden die mensen nodig hebben om apparaten en machines te bedienen. Denk aan het bedienen van een heftruck in een magazijn of aan het correct instellen van bepaalde apparaten in de zorg. De technische of operationele training is dan ook geschikt voor bedrijven in de zorg, logistiek, techniek of productie.

Veiligheidstrainingen als VR-trainingen voor bedrijven

Ook worden veiligheidstrainingen vaak uitgevoerd met behulp van een VR-training. Veiligheid is natuurlijk een hoge prioriteit op de werkvloer in veel branches, waardoor je je personeel wil voorbereiden op diverse situaties. Maar: een gevaarlijke situatie creëren om mee of in te oefenen, is niet handig. Met behulp van VR kan dit wel zonder dat er echt gevaar bij komt kijken. Medewerkers ervaren de stress van een echte noodsituatie en leren wat ze moeten doen, terwijl er geïnvesteerd wordt in een veilige werkomgeving.

Soft skills oefenen met behulp van VR-training

Naast de technische en operationele trainingen zijn er ook soft skill-trainingen beschikbaar. Deze richten zich niet per se op wat je doet, maar meer op hoe je samenwerkt en communiceert. Het nabootsen van bepaalde gesprekken of mensgerichte situaties kan in het echte leven gevoelig of moeilijk zijn. Soms kan het zelfs stress opleveren. Daarom is het ideaal dat dit door middel van VR kan worden gedaan. Een VR-training in soft skills oefenen leert mensen om goed te communiceren, klantgericht te handelen, feedback te geven en om te gaan met agressie.

Dit is waarom ondernemers écht wat hebben aan VR-trainingen

Het feit dat personeel op een effectieve en slimme manier kan worden opgeleid, is natuurlijk al een heel groot voordeel. Hoe fijn is het dat dit gewoon op eigen locatie kan zonder dat er gevaarlijke, ongemakkelijke of stressvolle situaties worden gecreëerd? Wat hierbij extra voordelig is, is dat VR-trainingen veel tijd kunnen besparen binnen een bedrijf. Dat heeft te maken met het feit dat een traditionele training vaak veel organisatie vergt: je moet een ruimte regelen, een trainer boeken, tijd vrijmaken voor personeel en ga zo maar door. Een VR-training kun je wanneer het jullie uitkomt inplannen en kan worden uitgevoerd in kleine groepen of per individu. 

Zo’n training kan per persoon al binnen een uur worden afgerond, wat betekent dat je er echt geen volledige dag meer voor vrij hoeft te plannen. Hierbij komen ook direct lagere kosten kijken. Natuurlijk moet je in eerste instantie een investering doen in de VR-training zelf, maar deze trainingen zijn volledig herbruikbaar en je hoeft geen reiskosten en huurkosten van een ruimte meer te maken. Gemiddeld ben je per medewerker dus veel minder geld kwijt aan training en opleiding. En dat terwijl VR meerdere zintuigen tegelijk activeert, waardoor mensen veel sneller kunnen leren en veel meer kunnen onthouden. Kortom: dit kan veel tijd én geld schelen voor menig modern bedrijf in Nederland.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog