/

Ontdek alles over eHerkenning en wat het voor jou als ondernemer betekent

6 minuten leestijd

Ben je een MKB’er of ZZP’er? Je hebt vast weleens van eHerkenning gehoord, maar wat is het nou precies en waarom zou het op jouw radar moeten staan? Laten we eens een frisse duik nemen in de wereld van eHerkenning. In dit blog ontwarren we het web van eHerkenning en helpen we je op weg in het digitale landschap.

Wat eHerkenning inhoudt

Wat is eherkenning? Het klinkt bijna als een science-fiction concept, nietwaar? Maar het is eigenlijk heel simpel en ongelooflijk handig. In essentie is eHerkenning dé digitale sleutel voor diensten van de overheid en andere instanties. Beschouw het als jouw digitale paspoort voor bedrijven. Met eHerkenning toon je veilig en eenvoudig wie je bent als je online zaken doet. Dit doe je aan de hand van een inlogmiddel, vergelijkbaar met DigiD voor particulieren. Handig toch?  Het enige wat je nodig hebt is een geactiveerd eHerkenningsmiddel en je kunt meteen aan de slag.

Verschillende eHerkenning niveaus

Wat is eHerkenning niveau 3? Hoeveel eHerkenning niveaus zijn er eigenlijk? Dit zijn vragen die vaak voorbij komen, waardoor het tijd wordt om dit allemaal te duiden. Niet elk slot heeft dezelfde sleutel nodig; het is net als met de beveiliging van je huis. Er zijn verschillende niveaus van eHerkenning die variëren in de mate van veiligheid, van niveau 1 (laag) tot niveau 4 (zeer hoog). Zo is de keuze aan jou voor welk niveau van identificatie je gaat. De vraag is simpel: hoe Fort Knox wil jij het hebben?

De voordelen van eHerkenning

Wat brengt eHerkenning je dan zoal? Zie het als die vaardige assistent die altijd je papieren op orde heeft. Het maakt het online zakendoen efficiënter, sneller en bovendien een stuk veiliger. Dit doet het door het besparen van tijd en kosten, omdat je niet meer fysiek langs hoeft te gaan bij instanties en geen papierwerk meer hoeft in te vullen. Daarnaast zorgt het voor een uniforme inlogmethode, want je hebt slechts één inlogmiddel nodig voor verschillende diensten. Dat betekent dus geen steeds langer wordende lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden, wat een zorg minder is!

Instanties waarbij eHerkenning nodig is

Nu wordt het interessant, want waar kun je dat digitale paspoort allemaal voor gebruiken? Dit zijn een heleboel plaatsen!

De gemeente

Voor al je gemeentelijke bedrijfszaken kun je eHerkenning gebruiken. Of het nu gaat om het aanvragen van vergunningen of het doorgeven van wijzigingen, je bent zo klaar. Hierdoor hoef je niet meer langs het gemeentehuis te gaan en kun je vrijwel alles vanuit huis regelen.

UWV

Tevens heb je minder kopzorgen bij het UWV dankzij eHerkenning. Het indienen van wijzigingen of het bekijken van dossiers is een vlot proces met deze gouden sleutel. Het gevolg? Minder rompslomp en meer tijd voor jouw onderneming.

Verzekeraars

Ondernemer zijn brengt risico’s met zich mee, maar je verzekering regelen hoeft geen waagstuk te zijn. Ook hier biedt eHerkenning uitkomst. Dit komt doordat je via het platform gemakkelijk en snel je gegevens kunt doorgeven aan verschillende verzekeraars. Daardoor weet je zeker dat alles goed geregeld is en kun je met een gerust hart verder gaan met ondernemen.

De belastingdienst

Ah, de Belastingdienst. Niemand ontkomt eraan, maar met eHerkenning wordt het invullen van bijvoorbeeld jouw BTW-aangifte bijna een fluitje van een cent. Hoe dit komt? Je logt simpelweg in met je eHerkenningsmiddel en kunt daarna direct aan de slag. Er is geen gedoe meer met aparte codes of het onthouden van verschillende wachtwoorden.

Partijen voor wie eHerkenning van belang is

Sta je aan het roer van een eenmanszaak of ben je de kapitein van een MKB-schip? In beide gevallen is eHerkenning je trouwe kompas in de digitale wereld. Alle ondernemers kunnen profiteren van het gemak en de veiligheid die dit systeem biedt. Wees dus slim en maak gebruik van eHerkenning voor jouw zakelijke bezigheden.

Zo vraag je eHerkenning aan

Het aanvragen van eHerkenning voelt misschien als het doorhakken van een digitale knoop. Het is echter belangrijker dan ooit om jouw onderneming digitaal veilig en toegankelijk te houden, en dat is precies waar eHerkenning bij helpt. Eerst kies je het betrouwbaarheidsniveau dat past bij jouw behoeften. Vervolgens controleer je welke leverancier het beste bij je past. Elk heeft zijn eigen pakketten en prijzen, dus neem de tijd om te vergelijken. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je direct online je aanvraag starten. Meestal heb je wat documentatie nodig, zoals een kopie van je paspoort en gegevens van je onderneming. Daarmee heb je het snel voor elkaar en kun je met je eHerkenning aan de slag. Wel zo handig!

Nieuwste over Blog