/

Onderzoek: Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden voor de meeste Nederlanders geen optie

3 minuten leestijd
Onderzoek Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden voor de meeste Nederlanders geen optie

Last Updated on: 25th maart 2025, 02:39 pm

Amsterdam, 25 maart – Bijna driekwart (74%) van de Nederlanders heeft geen gesprekken gevoerd over hun secundaire arbeidsvoorwaarden, maar voor de meeste (64%) is dit ook volledig niet haalbaar of is het ooit mogelijk geweest. Er is echter ruimte om het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren; meer dan de helft (52%) geeft aan zelf te willen bepalen hoe hun budget voor deze voorzieningen wordt besteed. Vooral de jongere generaties hebben hierover het gesprek aan de onderhandelingstafel. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1000 Nederlanders, dat door Panel Inzicht in opdracht van Alleo is uitgevoerd.

Sinds 2022 is er al een tekort op de arbeidsmarkt, met tot nu toe meer openstaande banen dan werklozen (bron: CBS). Bedrijven in sectoren zoals de bouw en de horeca dienen hun uiterste best te doen om sollicitanten te werven. Een krachtig arbeidsvoorwaardenpakket speelt hier een steeds crucialere rol in. Het nieuwe onderzoek onder 1000 werkende Nederlanders toont aan dat het voor veel mensen moeilijk of helemaal niet haalbaar is om invloed uit te oefenen op hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bijna twee derde van de werknemers hebben tijdens hun sollicitatie niet de kans gekregen om aan de tafel te gaan om hun secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken. Er is echter de bereidheid om hierop invloed uit te oefenen. Meer dan de helft (52%) van de Nederlanders is van plan om zelf te bepalen hoe het budget voor secundaire arbeidsvoorwaarden wordt besteed. Een derde (33%) van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze een hoger salaris willen accepteren in ruil voor verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden.

Florian Gendrault, CEO van Alleo, stelt: “In deze zwakke arbeidsmarkt kan een uitstekend secundair arbeidsvoorwaardenpakket cruciaal zijn voor een sollicitant.” Het is enkel naïef om te denken volgens een ‘one-size-fits-all’ principe. Iedereen heeft unieke voorkeuren en wensen, die vaak overeenkomen met de situatie en levensfase waarin hij of zij zich bevindt. “Het is hoog tijd dat bedrijven in Nederland zich meer gaan openstellen voor gesprekken over individuele secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Een nieuwe generatie voert gesprekken.

Onder jongere generaties is het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden toegenomen. Voor de jongste generatie volwassen werknemers, die 18 tot 24 jaar oud zijn, is het zo dat 41 procent onderhandelt over hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar bedraagt dat percentage 34 procent. Het is echter duidelijk vergelijkbaar met werknemers van 45 jaar en ouder, waarvan gemiddeld slechts 17 procent heeft onderhandeld over hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bij het overleggen over secundaire arbeidsvoorwaarden is het nuttig om te begrijpen wat hun waarde is, maar dat blijft voor meer dan tweederde (68%) van de werknemers onduidelijk. Zij geven aan niet op de hoogte te zijn van de waarde van hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

“Secundaire arbeidsvoorwaarden vormen vaak een belangrijk aspect van de vergoedingen die je als werknemer ontvangt. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je in handen hebt. “Vooral als je erover wilt kunnen overleggen,” aldus Gendrault.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog