Nieuwe technieken in de psychologie: welke zijn dit?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 9th februari 2022, 03:56 pm

We hebben allemaal weleens behoefte aan een gesprek met een psycholoog. Maar wist je dat psychologen gebruik maken van allerlei verschillende technieken? Je leest de nieuwste technieken in deze blog

Een psycholoog bezoek je vaak wanneer jij mentale klachten hebt. Het kan zijn dat je een burn-out hebt omdat je niet lekker in je vel zit. Vaak word je doorgestuurd vanuit de huisarts voordat je bij een psycholoog terecht komt. In dit geval zijn psychologen er ook om ervoor te zorgen dat jij leert praten over je klachten en problemen. Maar soms liggen problemen veel dieper na een gesprek ben je nog geen steek verder. Hiervoor hebben ze technieken ontwikkeld in de psychologie. Dit om jou te helpen.

Nieuwe technieken in de psychologie

EMDR, Brainspotting en VSDT zijn manieren om jou weer terug te brengen naar een trauma. Dit is om hem uiteindelijk beter te verwerken. Lees snel verder wat het precies inhoudt:

EMDR

Dit betekent in het Engels: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het betekent zoiets als door oogbewegingen in een bepaalde plek in je hoofd gebracht worden. Zo maken ze bij EMDR gebruikt van een Lichtbalk EMDR en bijvoorbeeld handbewegingen. Door bepaalde vragen maken jouw rechter- en linkerhersenhelft bepaalde connecties. Deze techniek brengt je terug naar bijvoorbeeld een heftig trauma. Belangrijk hierbij is dat het hier vaak gaat om heftige trauma’s die zo diep verstopt zijn in je hersenen dat jij ze hebt proberen uit te wissen. Toch kan dit zorgen voor ernstige mentale klachten.

VSDT

Deze techniek lijkt op EMDR. De psycholoog vraagt je om te denken aan vervelende herinneringen. Hierbij moet jij de hand van de psycholoog volgen. Hij trekt denkbeeldige cirkels rondom je gezicht. Binnen die cirkel moet jij aangeven waar jij je ellendig voelt. Ook doet hij dit met fijne vragen. Daar geef je aan waar jij je prettig voelt. Door dit te combineren worden de vervelende ideeën omgezet in prettigere gevoelens en leer je er zo beter mee omgaan.

Brainspotting

Bij deze techniek wordt er gekeken naar de richting waar jij in kijkt. Wanneer je een bepaalde kant op kijkt kan dit betekenen dat jij daar een blokkade hebt zitten. Door hierbij een paar simpele methodes toe te passen moet die blokkade minder worden. Niet iedereen is helaas even vatbaar voor deze techniek.

In Nederland gingen er het afgelopen jaar steeds vaker mensen naar de psycholoog in verbrand met hun mentale gezondheid. Lees er hier meer over.

Nieuwste over Blog