Nieuwe technieken in de psychologie: welke zijn dit?

3 minuten leestijd

Wanneer je mentale problemen hebt, is het bezoeken van een psycholoog vaak wat de huisarts je aanraadt. Daar kun je praten over je klachten en problemen, en wellicht tot een oplossing komen. Toch is alleen praten niet altijd voldoende: soms zijn andere technieken nodig om ernstige trauma’s, gewoontes of herinneringen te kunnen aanpakken. In de psychologie zijn hier enkele technieken voor.  Wij vertellen je hier over zowel bestaande als nieuwe technieken.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een techniek die al meer dan dertig jaar bestaat. EMDR-therapie helpt mensen die in het dagelijks leven last blijven houden van een traumatische ervaring, zoals een ongeluk, seksueel geweld of oorlogssituaties bijvoorbeeld.. Het moet altijd uitgevoerd worden door een therapeut en werkt als volgt: De EMDR-therapeut begeleidt je terwijl je het trauma voor de geest haalt. Je wordt gevraagd te focussen op specifieke beelden, gedachten en gevoelens. Vervolgens krijg je afleidende stimuli die van beide hersenhelften aandacht vragen. Vaak moet je met je ogen de handbewegingen van de therapeut en de lichtbalk EMDR volgen, maar het kan ook zijn dat je een koptelefoon op krijgt en afwisselend links en rechts geluiden hoort.

Brainspotting

Brainspotting werd bedacht door de Amerikaanse therapeut David Grand. Hij gaat ervan uit dat iemands kijkrichting verbonden is met de plek in zijn hersenen waar zijn mentale probleem (of dat nu een trauma is of andere blokkade) is opgeslagen: de zogenaamde brainspot. De therapeut lokaliseert zo’n spot door te observeren waar de patiënt heen kijkt als hij aan zijn probleem denkt en of hij dan bepaalde reflexen vertoont zoals knipperen met de ogen, een tic, wiebelen of kuchen. Hij moet zich op die plek in de ruimte én op zijn gevoel blijven concentreren, waardoor de lading vanzelf zou verminderen.

VSDT

Visual Schema Displacement Therapy, kortweg VSDT, lijkt ook op EMDR. Terwijl de patiënt aan een nare herinnering denkt, volgt hij de hand van de VSDT-therapeut, die een denkbeeldige cirkel trekt in zijn gezichtsveld. De patiënt geeft aan waar op de cirkel het gevoel het hevigst is.

Hetzelfde doet hij voor een fijne herinnering. Net als bij EMDR wordt hij afgeleid: door zelf op bepaalde momenten te knipperen en te zuchten – en door de therapeut die op een zeker moment ‘whoosh!’ roept en met de hand swipet: van de nare herinnering op de cirkel naar de prettige.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere technieken in de psychologie beschikbaar. Mocht je hierover willen praten met je psycholoog kun je samen bepalen welke voor jou geschikt zal zijn.

Nieuwste over Blog