Effectieve manieren om offline promotie te maken

4 minuten leestijd

In de marketing ligt de focus al jarenlang op het internet. Via sociale media is het nou eenmaal heel erg makkelijk om een groot publiek te bereiken. Maar vergis je niet, er zijn ook een hoop offline manieren om effectief promotie te maken voor je brand. Sterker nog, vaak kun je hier juist heel origineel mee uit de hoek komen en is het effect van je marketingstunt zelfs nog groter! Voorbeelden van hoe je dat kunt doen, geven wij je graag in dit artikel!

Public relations

Zorg voor gratis offline reclame door slim gebruik te maken van public relations. Heb jij net een nieuw product op de markt gebracht? Heb je een evenement georganiseerd? Of heb je gewoon een heel erg bijzonder ondernemersverhaal? Schrijf media aan die hier mogelijk in geïnteresseerd zijn. Dat kan bijvoorbeeld de lokale krant zijn. Maar ook een vakblad of een ander medium dat gerelateerd is aan jouw dienst of product, heeft misschien wel interesse in jouw verhaal. Op die manier maak je heel makkelijk gebruik van hun bereik.

Drukwerk

Ook drukwerk kan nog altijd heel effectief zijn. Maak een visitekaartje, creëer je eigen bedrijfsblad, of laat flyers bedrukken. Zorg dat het ontwerp van je drukwerk de aandacht trekt en dat het in één oogopslag duidelijk is wat jouw bedrijf doet en welk probleem jij oplost voor je klanten. Of – in het geval van een product – waarom de consument jouw artikel móet hebben. Deel de prints rond bij winkels die reclame voor je kunnen maken, leg ze (met toestemming) neer in een leeshoekje of op de bar van restaurants, of laat ze achter in de wachtkamer van een dokter of tandarts.

Netwerkbijeenkomsten

Als ondernemer bén jij je bedrijf. Je moet jezelf dus eigenlijk zien als een wandelend reclamebord. Ga daarom naar netwerkbijeenkomsten zoals borrels, beurzen en congressen. En maak jezelf zo behalve online ook offline zichtbaar. Spreek met mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in je product, of maak kennis met andere ondernemers die wellicht willen samenwerken. Oh ja, en als je drukwerk hebt liggen, neem dat dan meteen mee om het te verspreiden onder de mensen met wie je in gesprek bent geweest. Zo kunnen ze je na een hectische dag met veel indrukken niet vergeten als ze ’s avonds thuis komen.

Creatief

Maak een onvergetelijke indruk op je doelgroep door origineel uit de hoek te komen. Wil je mensen naar je restaurant trekken? Neem geen genoegen met een reclameposter bij de bushalte, maar tover het hele hokje om tot een foodtruck. Breng je een tijdschrift op de markt? Maak een ludieke cover, waarmee mensen op de foto willen. Bijvoorbeeld door er een lichaamsdeel op af te beelden dat de lezers als het ware op hun eigen lijf kunnen ‘plakken’ wanneer ze ermee op de foto gaan. Dit zal ongetwijfeld een golf van aandacht teweeg brengen via sociale media. En zo breng je eigenlijk je offline marketingtruc toch weer online. Meer inspirerende tips van originele offline promotiemogelijkheden? Bekijk dan ook eens deze blog van een marketingexpert.

Nieuwste over Ondernemerstips