Last Updated on: 1st juli 2024, 11:47 am
De pijn komt vaak uit het niets en treedt vaak midden in de nacht op: Mensen met een frozen shoulder kunnen hun gewone bewegingen niet of slechts met veel pijn uitvoeren. Maar kun je werken met een frozen shoulder en waar komt een frozen shoulder vandaan? We leggen je het uit in dit artikel.
Wat is een Frozen schouder?
Een bevroren schouder (ook wel frozen shoulder genoemd) is een aandoening waarbij het schoudergewricht, dat anders zeer mobiel is, bijna bevroren lijkt en stijf en onbeweeglijk wordt. Daarbij komt pijn: de armen optillen, eenvoudig vastpakken en veel dagelijkse activiteiten zijn bijna onmogelijk door de stekende schouderpijn.
De medische term voor frozen shoulder is periarthritis humeroscapularis; deskundigen omschrijven de pijnlijke ontsteking soms als adhesive capsulitis (ook capsulitis). Dit is een inflammatoire verandering in het gewrichtskapsel.
Frozen schouder: Prognose en verloop
In de meeste gevallen geneest een frozen shoulder na enkele jaren vanzelf. Conservatieve therapie met pijnstillers en fysiotherapie is ondersteunend en is bedoeld om de mobiliteit te behouden. In het derde stadium van de ziekte zijn de pijn en de bewegingsbeperkingen verdwenen en is de oefentherapie bedoeld om de spieren te versterken. In sommige gevallen duurt de ziekte echter langer en helpt therapie weinig. In dergelijke gevallen is een operatie de enige behandeling die kan helpen, maar sommige patiënten hebben daarna nog steeds klachten.
Wanneer weer werken met frozen shoulder?
Mensen met een frozen shoulder zijn ernstig beperkt in hun dagelijks leven omdat ze één of zelfs beide armen nauwelijks kunnen bewegen. Daarom kunnen mensen met een frozen shoulder vaak lange tijd niet werken, afhankelijk van de activiteit. De ziekte wordt echter niet beschouwd als een handicap. Bij een frozen shoulder is het van belang om te weten in welke fase je zit.
Fase 1:
Doorgaans kun je er vanuit gaan dat mensen die in fase 1 zitten veel pijn en ongemak ervaren tijdens het werken. In deze fase is de schouder compleet ‘bevroren’ en minimale inspanningen kunnen al voor pijn zorgen.
Fase 2:
Als er sprake is van fase 2 dan is de pijn en het ongemak al wat meer naar de achtergrond verschoven. Hierdoor kan werk, dat niet te inspannend is, al mogelijk zijn. Ook kunnen korte arbeidsdagen of het uitvoeren van taken die wel kunnen een goede oplossing zijn.
Fase 3:
In fase 3 is de pijn en het ongemak vrijwel helemaal verdwenen. Normaal aan het werk gaan is weer mogelijk. Let er alleen wel op dat er een goed re-integratietraject wordt opgesteld, zodat de klachten niet weer terugkomen.
Lees verder: