Laagdrempelige manieren om als ondernemer online vindbaar te worden

4 minuten leestijd

Als het gaat om marketing, dan is een combinatie van offline en online vaak de beste keuze. Offline marketing heeft jarenlang de boventoon gevoerd, maar tegenwoordig is online marketing steeds meer opgekomen en is deze vorm van marketing inmiddels onmisbaar als het gaat om het beter vindbaar laten zijn van jouw bedrijf, zeker op het web. Als ondernemer is het dus ook zaak op in te spelen op deze vorm van digitale marketing en om alle slimme trucs te kennen die marketingexperts ook toepassen om hun bedrijf beter vindbaar te laten zijn. Welke ga jij als eerste aanpakken?

Besteed je marketing uit aan professionals

Natuurlijk zou je je marketing zelf kunnen oppakken. Je kunt boeken lezen over marketing, meer leren over de technieken achter het proces en je verdiepen in de gang van zaken, maar de mensen die professioneel werken in marketing hebben altijd een voorsprong: zij hebben naast een jarenlange opleiding vaak ook veel praktijkervaring, én -niet geheel onbelangrijk- vaak een groot zakelijk netwerk waar ze hun klanten mee kunnen verbinden. Marketing uitbesteden is een slimme zet als je zeker wilt weten dat jouw manier op de juiste manier in de markt gezet wordt, waardoor het op een goede manier over komt bij het publiek.

Zoekmachine optimalisatie

Misschien dat de termen ‘zoekmachine optimalisatie’ niet gelijk een belletje doen rinkelen als het gaat om het in de markt zetten van jouw onderneming, maar dit is echt een onmisbare stap als je online beter vindbaar zou willen worden. Door zoekmachine optimalisatie zorg je dat je bovenaan de lijst van een zoekmachine staat wanneer jouw mogelijke klanten iets opzoeken. Stel je voor dat jij ijsjes verkoopt in Amsterdam, dan wil je natuurlijk wel dat de klanten die ‘ijsjes Amsterdam’ zoeken, als eerste bij jou terecht komen. Je kunt hier verschillende technieken voor gebruiken. Een populaire techniek is het gebruik van seo-teksten.

Bedrijfsgegevens up to date houden

De gegevens van jouw bedrijf zijn je online visitekaartje. Het is waarschijnlijk het eerste wat een klant van jouw bedrijf ziet en het is daarom zonde als deze gegevens niet meer kloppen en dit vervolgens afdoet aan jouw vindbaarheid en betrouwbaarheid. Als er ook maar iets van jouw bedrijfsgegevens veranderd is, vergeet dit dan nooit online aan te passen. Zo voorkom je problemen zoals een site die A zegt maar een Instagrampagina van een bedrijf die B zegt. Houd deze online gegevens dus ten alle tijden up to date.

Gebruiksvriendelijke website

Dat brengt ons tevens op een ander punt: als nieuwe klanten, bijvoorbeeld na zoekmachine optimalisatie, de weg naar jouw website vervolgens gevonden hebben, is het wel belangrijk dat ze ook daadwerkelijk de stap naar jouw product of dienst kunnen maken. Het helpt enorm als je website een beetje gebruiksvriendelijk is. Je begrijpt dat een laagdrempelige, makkelijke en er een goed uitziende website aantrekkelijker om te gebruiken is voor nieuwe klanten dan een ontzettend moeilijk systeem. De kans dat klanten dan halverwege zullen stoppen met hun transactie, is veel groter. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Nieuwste over Topondernemers